Kako upaliti administrator nalog na windows

Windows Administrator nalog kako ga omogućiti

Mnogi ljudi koji su upoznati sa prethodnim verzijama Windows-a su radoznali šta se desilo sa ugrađenim administratorskim nalogom koji je uvek kreiran podrazumevano. Da li ovaj nalog još uvek postoji i kako mu možete pristupiti?

Nalog je kreiran u operativnom sistemu Windovs 11, 10, 8, 7 ili Vista, ali pošto nije omogućen, ne možete ga koristiti. Ako rešavate problem sa nečim što treba da se pokrene kao administrator, možete to omogućiti jednostavnom komandom.

Omogućite administratorski nalog u operativnom sistemu Windows

Prvo, moraćete da otvorite komandnu liniju u režimu administratora tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša i izabrati „Pokreni kao administrator“ (ili koristiti prečicu Ctrl+Shift+Enter iz okvira za pretragu).

Imajte na umu da ovo funkcioniše isto u svim verzijama Windows-a. Samo potražite cmd, a zatim kliknite desnim tasterom miša na ikonu komandne linije u meniju Start ili na početnom ekranu.

Administrator mod

Ako ste u operativnom sistemu Windows 10, 11 ili 8.1, možete da kliknete desnim tasterom miša na dugme Start i izaberete da otvorite komandnu liniju (cmd) na taj način.

Command Prompt Admin

Sada otkucajte sledeću komandu:

net user administrator /active:yes

Administrator mod na Windows sistemu
Administrator nalog za windows 10

Trebalo bi da vidite poruku da je komanda uspešno završena. Odjavite se i sada ćete videti administratorski nalog kao izbor. (Snimak ekrana u nastavku je iz operativnog sistema Windows Vista, ali ovo takođe radi na Windows 10, Windows 11, Windows 7 i Windows 8.)

Administrator nalog na windows 10

Primetićete da za ovaj nalog nema lozinke, pa ako želite da ga ostavite omogućenom, trebalo bi da postavite lozinku.

Kako isključiti administratorski nalog

Uverite se da ste prijavljeni kao na klasinčan korisnički nalog, a zatim otvorite komandnu liniju u režimu administratora kao gore. Otkucajte sledeću komandu:

net user administrator /active:no

Komanda za gašenje Adminstratorskog naloga na Windows-u

Administratorski nalog će sada biti onemogućen i nestaće sa ekrana za prijavu.