TSMC bi trebalo da počne proizvodnju na Apple-ovim 3nm čipovima u drugoj polovini 2022.

Planirano je oko 30.000 do 35.000 za njegov 3nm proces.

Čini se da je glavni proizvođač čipova TSMC na meti da počne proizvodnju svojih 3nm čipova kasnije ove godine, što je dobra vest za Apple-ove procesore sledeće generacije.

U novom izveštaju DigiTimes Asia navodi se da je kompanija spremna za proizvodnju 30.000 do 35.000 pločica koristeći 3nm procesnu tehnologiju. Očekuje se da će iPad-i biti prvi Apple-ov proizvod opremljen čipovima, prema Vccftech-u, iako se ne pominju nikakvi konkretni modeli.

Očekuje se da će Apple-ovi M3 i A17 čipovi debitovati 2023. za iPhone, iPad i Mac računare. Ovi čipovi će ponuditi bolje performanse i poboljšano trajanje baterije, a prethodne glasine ukazuju da će 3nm čipovi imati četiri matrice, što bi omogućilo do 40 jezgara. Apple M1 čip, nasuprot tome, ima osam jezgara, dok M1 Pro i M1 Mak imaju do 10 jezgara.

Analiza: Da li TSMC kasni?

Ovaj novi izveštaj podržava prethodne glasine o TSMC-ovom rasporedu proizvodnje 3nm čipova. Međutim, ranije ove godine je bilo nekih zabrinjavajućih vesti, koje su sugerisale da tehnološki gigant možda ima problema sa proizvodnjom čipova.

Proces proizvodnje poluprovodnika je težak i nije neuobičajeno imati neispravne serije kao neželjeni efekat. Iako mnogi od ovih neispravnih čipova mogu da se prenamene za verzije sa nižim napajanjem, previše grešaka može biti pogubno.

TSMC zauzima visoku poziciju u industriji poluprovodnika, posebno sa nedostatkom poluprovodnika jer je u stanju da obezbedi stabilno snabdevanje čipovima drugim kompanijama. Ali ako TSMC ne uspe da savlada svoj 3nm proces, to bi moglo uticati na AMD, Nvidiju, a drugi će morati da se oslone na 5nm tehnologiju.

Možda vas zanima: Kako sakriti instagram lajkove?