Windows 11

Šta nam donosi novi Windows 11?

Sa Windows-om 11, Microsoft je preuzeo rizik tako što je promenio svoj operativni sistem, iako mnoge promene ne predstavljaju mnogo više od oblačenja prozora. Windows 11 je odgovor na konkurenciju Apple-a i Google-a, od kojih su obojica grickali ivice vodećeg operativnog sistema za desktop računare sa sjajnim novim dizajnom. Uprkos svom drastično ažuriranom izgledu namenjenom da odgovori konkurenciji, Windows 11 funkcioniše isto kao i Windows 10 — sa značajnim dodatnim funkcijama i pogodnostima.

Sa Windows-om 11, Microsoft je preuzeo rizik tako što je promenio svoj operativni sistem, iako mnoge promene ne predstavljaju mnogo više od oblačenja prozora.

Windows 11 je odgovor na konkurenciju Apple-a i Google-a, od kojih su obojica grickali ivice vodećeg operativnog sistema za desktop računare sa sjajnim novim dizajnom. Uprkos svom drastično ažuriranom izgledu namenjenom da odgovori konkurenciji, Windows 11 funkcioniše isto kao i Windows 10 — sa značajnim dodatnim funkcijama i pogodnostima.

Nakon šest godina ho-hum nadogradnji, ova velika promena izgleda i osećaja najpopularnijeg svetskog operativnog sistema za desktop računare je dobrodošla fanovi Windows-a konačno imaju zbog čega da se uzbude.

Windows fanovi

Uprkos glatkom novom izgledu operativnog sistema, bio sam iznenađen da se njegovo korišćenje ne oseća toliko drugačije od Windovs 10. I dalje pokreće sve iste aplikacije, a mnogo toga novog se svodi na pretapaciranje i preuređivanje.

Naravno, Windows 11 izgleda lepše sa zaobljenim uglovima za sve prozore, ikonama na traci zadataka u sredini, jednostavnijim ikonama i elegantnijim dijalozima za podešavanja, ali ne deluje potpuno strano ili zahteva potpuno novi proces kao što je to učinio Windovs 8.

Novi interfejs je privlačan, ali ako više volite poznatiji izgled u stilu Windovs 10, možda bi onda trebali da se držite Windows 10.

Windows 11 je još uvek u toku. Kao i kod Windovs 10, možete da obavestite kompaniju šta biste želeli da vidite dodato softveru u namenskoj aplikaciji Feedback Hub i možda ćete biti iznenađeni koliko često sluša.

Svako se može prijaviti za pregled verzija OS-a preko programa Windovs Insider. Ovo vam omogućava da iskusite nove funkcije pre nego što budu dostupne za opšte izdanje.

Očekuje se da će sledeća velika ispravka, 22H2 (koju Windovs analitičari ponekad nazivaju Sun Vallei 2) dodati opcije menija Start, neke redizajnirane osnovne aplikacije i inteligenciju mašinskog učenja.

Možda vas zanima: Kako instalirati Windows 10?

Koji su zahtevi i kako se dobija Windows 11?

Windows 11 je lansiran 5. oktobra 2021. U početku, nadogradnja dolazi na novije i nove računare, a zatim će se besplatno nuditi Windows 10 sistemima na stalnoj osnovi, na osnovu validiranih hardverskih konfiguracija. Uvođenje će biti završeno do sredine 2022.

Najnovija anketa kompanije AdDuplek (februar 2022.) pokazala je da se Windows 11 koristi na preko 19% računara, što nije beznačajno, s obzirom na 1,3 milijarde uređaja koji koriste Windows.

Cene nisu objavljene za nadogradnje bez nadogradnje — to jest, „uradi sam“ izrade računara, instalacije virtuelnih mašina ili računara koji nisu Windovs 10. Očekujem da će cene za samostalne licence ostati kao što su bile za Windovs 10 — 139,99 USD za Home i 199,99 USD za Pro izdanja — ali još uvek nema informacija od Microsofta o takvoj opciji, čak ni nakon pokretanja Windows 11.

Mnogo je napravljeno oko sistemskih zahteva za Windows 11, ali oni su veoma niski: 1 GHz CPU, 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za skladištenje. Biće potreban 64-bitni procesor; više ne postoji 32-bitna verzija OS-a.

Takođe će vam trebati računar sa TPM sigurnosnim čipom i mogućnošću Secure Boot. To su manji problem nego što ih internet čini, jer su standardni na većini računara poslednjih šest ili više godina. Pravi limitator je model CPU-a, koji treba da bude iz poslednje četiri godine.

Microsoft je nedavno ponovo objavio alatku koja procenjuje sposobnost vašeg računara da pokrene Windows 11, aplikaciju PC Health Check, a kompanija je najavila da će više računara moći da se nadogradi na nju.

Svako sa nekim od novijih čipova ne bi trebalo da ima problema sa instaliranjem Windows 11 preko Windows Update-a.

Microsoft je omogućio preuzimanje ISO datoteke slike diska za beta verziju Insajdera za instalaciju Windows 11, omogućavajući nadogradnje na mestu ili čiste instalacije na računaru ili virtuelnoj mašini. Slična opcija instalacije je sada dostupna za verziju operativnog sistema Windows 11 preko Microsoft-ove stranice za preuzimanje Windows 11.

Neki izvori su izvestili da instaliranje OS-a sa ISO instalaterom zaobilazi hardverske zahteve sistema, ali to nije preporučljivo jer možda nećete dobiti buduća ažuriranja OS-a ako ga instalirate na nepodržani hardver.

Kao i kod Windows 10, postoje Home i Pro verzija Windows 11. Morate da se prijavite na Microsoft nalog na mreži da biste nadogradili na Windows 11 Home, što je činjenica koja je izazvala gnev nekih komentatora, mada ja zaista ne mislim to je pitanje o kome se vredi baviti.

Oni koji se ne slažu oko toga da ne podese OS verovatno će ionako koristiti Pro izdanje. Ako ne želite da platite za to i protivite se prijavljivanju sa onlajn nalogom za vaš operativni sistem, mogu li da predložim Ubuntu?

Poslednja napomena o instalaciji je da ćete moći da se vratite na Windows 10,10 dana nakon nadogradnje ako više volite stariju verziju OS-a. Microsoft je najavio podršku za Windows 10 do 2025.

Novi izgled (i više) za Windows 11

Novi izgled Windows 11

Većina rada na Windows-u 11 je usmerena ka redizajniranju interfejsa, a ne ka izgradnji potpuno novih funkcija, tako da je – kao što sam već pomenuo – OS poznatiji nego što možete očekivati. Pozajmljuje ideje iz Chrome OS-a, mada i dalje možete postaviti ikone aplikacija na pozadinu radne površine, što Google-ov lagani desktop OS ne dozvoljava.

Prozori i multitasking su takođe daleko napredniji u Windows 11. Interfejs dobija zaobljene uglove (poput onih u macOS-u) za sve prozore, što nije značajna promena, ali OS-u daje glatkiji izgled. Microsoftov Fluent Design Sistem i novi materijal Mica tog sistema igraju ulogu u redizajniranju. Ovaj polutransparentan izgled se pojavljuje u sve više uključenih aplikacija i uslužnih programa. Veliki deo novog dizajna donosi dobrodošlu novu uglađenost i doslednost Windows interfejsu, ali postoji nekoliko promena u Windows-u 11 kojih nisam obožavatelj, kao što ćete videti u nastavku.

Traka zadataka, Start meni i File Explorer

Decenijama je Windows dugme Start živelo u donjem levom uglu ekrana, tako da, iako mali detalj može biti, navikavanje na to da bude na levoj ivici centriranih ikona može biti jedno od većih podešavanja koje treba napraviti. Za mene je problem što je Start meni do sada uvek bio na istom mestu. Sada, međutim, ako pokrenete više programa, pomera se malo više ulevo. To što uopšte ne morate da razmišljate o položaju dugmeta „Start“ bio je plus u verzijama operativnog sistema Windows koje sežu više od 20 godina unazad. Srećom, opcija poravnanja trake zadataka vam omogućava da pomerite dugme Start nazad na njegovu pravu poziciju u levom uglu.

Nisam posebno lud za samom novom trakom zadataka, sa svojim manjim, manje informativnim dugmadima. Sa Windows 10, potpuno je jasno koji se programi pokreću, jer su dugmad na traci zadataka za pokretanje programa šira ako odlučite da ih ne kombinujete u podešavanjima. Srećom, i dalje možete da pređete kursorom preko dugmadi da biste videli sličicu prozora aplikacije i kliknite desnim tasterom miša da biste otvorili listu skokova koja prikazuje nedavne dokumente ili druge uobičajene radnje za aplikaciju.

Start meni dobija veliku reviziju u operativnom sistemu Windows 11. Zakačena dugmad aplikacija (veća su od ikona, ali manja od pločica u operativnom sistemu Windows 10) nalaze se na vrhu njegovog panela. Nedavne i česte aplikacije i dokumenti nalaze se u odeljku ispod njih. Nove mini pločice u Start meni-ju su i dalje dobre za unos dodirom, ali gubite informacije koje nude pločice uživo, koliko god to ponekad moglo biti dosadno. Još jedna prepirka koju imam sa novim Start menijem je da je teže doći do prikaza Sve aplikacije nego u Windows-u 10. Sa tom verzijom Windows-a, možete videti sve instalirane aplikacije čim otvorite meni Start; oni su na listi sa leve strane, dok su pločice za vaše zakačene aplikacije na desnoj strani.

Windows 11 start meni

File Explorer je dobar primer novog izgleda operativnog sistema Windows 11, posebno njegovih ažuriranih kontrola levog panela i ikona fascikli. Obratite pažnju na pojednostavljenu traku na vrhu, koja je daleko manje zauzeta i ometajuće od prethodnog File Explorer-a. Dugme Novo u gornjem levom uglu radi za nove fascikle ili dokumente koje podržavaju vaše aplikacije, a dostupne su i iste opcije pregleda (lista, detalji, ikone različite veličine) za datoteke. Prelivni meni nudi opcije kompresije datoteke, selekcije i Svojstva, kao i stari dijalog Opcije fascikle. Kontekstni meniji desnim klikom, koji su godinama postajali sve duži i duži, postaju kraći, pametniji i jasniji u Windows-u 11. Sada prikazuju samo najčešće potrebne opcije.

Vidžeti u operativnom sistemu Windows 11

Windows 11 ima Vidžet panel, koji vam prikazuje pločice za vesti, vremensku prognozu, kotacije akcija, sportske rezultate i još mnogo toga. Nije sasvim novo jer je iskačući prozor na traci zadataka Vesti i interesovanja koji je nedavno stigao u Windovs 10 izuzetno sličan, a nedavno ažuriranje ga je učinilo još sličnijim, dodajući indikator vremena na traku zadataka. Pored pločica prve strane koje je proizveo Microsoft na panelu Vidžete, programeri trećih strana mogu ponuditi sadržaj i kroz vidžete operativnog sistema Windows 11. Korisnici ekrana osetljivog na dodir mogu lako da prevuku prstom sa leve strane da bi ih otvorili, a možete preko celog ekrana da prikažete panel vidžeta ako želite veći prikaz.

Windows 11 widget

Vidžet Zabava prikazuje nove filmove i TV emisije, a Porodični vidžet je dobar za one koji koriste alatke za roditeljski nadzor Microsoft Famili Safeti.

Obaveštenja i brza podešavanja

Microsoft je podelio Windows 10 Action Center na dva odvojena panela. Ovo podseća na Apple-ovu renoviranu oblast za obaveštavanje macOS-a, koja je nekada bila čista, jednostavna, jedna ploča, ali koja je sada kolekcija manjih iskačućih prozora. Verzija operativnog sistema Windows 11 nije tako loša kao ona za macOS, ali i dalje preferiram jedan panel Action Center za obaveštenja i brza podešavanja. Cenim zaokruženi broj – sličan onom na nekim ikonama mobilnih aplikacija – koji pokazuje koliko obaveštenja imate. Korisnici dodirom mogu da prevlače sa desne strane da bi prikazali tablu sa obaveštenjima.

Panel Brza podešavanja se otvara kada kliknete ili dodirnete ikonu Wi-Fi, zvučnik ili baterija. Podrazumevano, prikazuje dugmad za Wi-Fi, Bluetooth, režim rada u avionu, uštedu baterije, pomoć pri fokusiranju i pristupačnost, zajedno sa klizačima za jačinu zvuka i osvetljenost ekrana. Ikona olovke vam omogućava da prilagodite koja se dugmad pojavljuju, uz izbor Connect (za spoljne ekrane i audio), raspored tastature, Deljenje u blizini (kao AirDrop za računare), noćno svetlo i projekat. I dalje možete da zadržite pokazivač iznad svake od tri ikone na traci zadataka da biste videli njihov status, ali više volim da se samo podešavanja zvuka pojavljuju kada pritisnem zvučnik i samo Wi-Fi opcije kada pritisnem ikonu Wi-Fi.

Podešavanja

Podešavanja

Jedna od dosadnijih stvari u vezi sa Windovs 10 su nedosledni prozori i dijalozi sa podešavanjima. Ponekad deinstalirate program u novoj aplikaciji Podešavanja, ponekad u zastareloj kontrolnoj tabli. Ta nedoslednost nestaje u operativnom sistemu Windows 11 – skoro u potpunosti. Za neke detaljne kontrole, kao što su zvučni uređaji, i dalje vidite sadržaj u starom stilu, iako prozor koristi novi dizajn.

Windows 11 podesavanja

Podešavanja svetlih i tamnih režima su i dalje u oblasti podešavanja Personalizacija > Boje, a režimi izgledaju mnogo bolje nego u Windows 10, posebno tamni režim, koji efikasno koristi transparentnost. Tamni režim sada može ponosno da podigne glavu u poređenju sa macOS-om.

I dalje možete da promenite sistemske zvukove u podešavanjima, ali novi podrazumevani set zvukova za Windows 11 je uglađen, brz i moderan.

Snap Laiouts i Multitasking

Windows je odavno nadmašio macOS na način na koji vam omogućava da rasporedite prozore aplikacija na ekranu, a jaz se povećava sa novom opcijom Snap Laiouts u operativnom sistemu Windows 11. Do ove alatke dolazite tako što pređete kursorom preko dugmeta za uvećanje u gornjem desnom uglu bilo kog prozora — ovo mi se čini pomalo skriveno, i nadam se i očekujem da će Microsoft nekako više predstaviti ovu mogućnost. Kada pređete mišem preko dugmeta za uvećanje, videćete izbor rasporeda – dva prozora jedan pored drugog, tri sa jednim velikim i dva mala, i tako dalje kao što je prikazano u nastavku.

Snap Laiouts se pojavljuju kao opcije na traci zadataka, tako da možete otvoriti grupu aplikacija ili jednu aplikaciju. Takođe vidite da su rasporedi sačuvani kada više puta otvorite grupu aplikacija na spoljnom monitoru.

Windows 11 Snap Laiouts

Windows i dalje nudi više virtuelnih desktopa, nešto što smatram neverovatno korisnim za odvajanje radnih aplikacija i web lokacija od ličnih. Ili pritisnem Ctrl–Windows taster–strelica da se krećem napred-nazad između njih ili prečicu na tastaturi Windows taster–Tab da bih izabrao jednu iz prikaza zadataka. Uz Windows 11, sada možete da koristite prevlačenje sa četiri prsta da biste se kretali napred-nazad, u čemu su korisnici Mac-a dugo uživali, ali samo preko trackpad-a, a ne direktno na ekranu. Novost je i mogućnost postavljanja različitih pozadina radne površine (aka pozadine) za svaku radnu površinu.

Integracija timskog ćaskanja

Microsoft Teams aplikacija za ćaskanje i video konferencije je podrazumevano istaknuta u centru trake zadataka. Ovaj potez na neki način ima smisla: sa sve većim značajem virtuelnih sastanaka, možda bi Microsoft mogao da osvoji nešto od tog tržišta video konferencija. Timovi su fenomenalno porasli tokom pandemije COVID-19, sa 20 miliona na 145 miliona aktivnih korisnika, ali ostaje nejasno da li može postati sveprisutan koliko bi Microsoft želeo. Dodavanje dugmeta Skipe Meet Nov u sistemsku traku za obaveštenja u operativnom sistemu Windows 10 nije imalo taj efekat. (Skype ipak ostaje odličan, veoma sposoban alat za komunikaciju.) Ali možda kada Windows 11 postane dominantna verzija, sveprisutnost operativnog sistema će ubrzati usvajanje Timskog ćaskanja.

Windows 11 caskanje

Da biste započeli, kliknite na ikonu ćaskanja. Iskustvo dobrodošlice traži od vas da aplikaciji odobrite pristup svom Microsoft nalogu i njegovim kontaktima. Kada nakon ovog početnog podešavanja dodirnete ikonu, videćete listu svih vaših kontakata. Kliknite na jedan da započnete ćaskanje. Vaši kontakti verovatno još uvek ne koriste Timsko ćaskanje, tako da aplikacija šalje poziv za pridruživanje timovima (besplatno je za ličnu upotrebu) zajedno sa tom prvom porukom. Jedna čudna stvar u vezi sa interfejsom je da, kada ste u video ćaskanju, vidite drugu ikonu na traci zadataka za timove zajedno sa ikonom ćaskanja u sredini; ovo mi izgleda kao nepotrebno dupliranje. Ubitačna karakteristika aplikacije Teams za Windows 11 je ta što vam omogućava da besplatno razgovarate sa računara sa bilo kim ko ima mobilni telefon putem SMS-a!

Bolja alatka za snimanje ekrana

Windows 10 je predstavio sjajan uslužni program za pravljenje snimaka ekrana, nazvan Snip & Sketch. Pritiskom na Windows taster-Shift-S prečicu na tastaturi, omogućava vam da izaberete oblast (pravougaonu ili slobodnu formu), prozor ili ceo ekran i napravite snimak ekrana koji možete da nalepite iz međuspremnika ili otvorite u uređivač slika. Umesto toga, Windows 11 ima novu alatku za isecanje. Ime je dobio po ranijoj, manje funkcionalnoj alatki za snimanje ekrana koja je bila omiljena među fanovima Windows entuzijasta. Alat za isecanje dodaje opciono odlaganje tajmera pre nego što napravi snimak ekrana. Ostaju i drugi načini za pravljenje snimaka ekrana u operativnom sistemu Windows 11, uključujući korišćenje isprobanog ključa PrtSc, trake za igre, pomoćnih programa za snimke ekrana nezavisnih proizvođača i tako dalje.

Windows 11 na tabletima

Windovs 11, nažalost, odbacuje nekoliko svojih najboljih funkcija za tablete i dodir. Što je najvažnije, više ne možete da prevlačite sa leve strane da biste otvorili prikaz za prebacivanje zadataka, pokret koji koristim sve vreme na svom Surface Go tabletu. Ne možete više ni da prevlačite nadole od vrha da biste zatvorili aplikaciju. Ovaj propust je manje važan jer još uvek možete da pritisnete X u gornjem desnom uglu prozora kao što biste to uradili u režimu radne površine.

Međutim, opet, za ručni uređaj, prevlačenje nadole je direktnije i zahteva manje spretnosti. Postoje, međutim, novi pokreti prevlačenja sa tri prsta da se prikaže Task Viev i da se minimizira (ali ne i zatvori) i aplikacija na radnoj površini. Prevlačenje sa tri prsta u stranu prebacuje vas između pokrenutih aplikacija. Možete da koristite dugme Prikaz zadataka na traci zadataka, ali nije tako trenutno kao prevlačenje palcem. Tvrdio bih da je prebacivanje zadataka važnije za korisnike tableta od pristupa vidžetima, što vam sada donosi prevlačenje palcem.

Sa pozitivne strane, korisnici Windows 11 tableta dobijaju nove opcije olovke i trikove sa dodirnom tastaturom na ekranu. Nova Surface Slim Pen 2 ima haptičku povratnu informaciju—uvek prednost. Ova olovka najnovije generacije (dostupna na Surface Pro 8 i Surface Laptop Studio) zuji u vašoj ruci, na primer, kada izbrišete prethodno napisani tekst i kada dodirnete dugme Nazad da biste otvorili aplikaciju Bela tabla. U toj aplikaciji možete iskusiti potpuno digitalno iskustvo pisanja mastila, koje je došlo do tačke da se osećate kao da pišete mastilom. Možete, na primer, da istaknete tekst, pišete slobodnom rukom (iako traljavo) i skicirate dijagrame. Možete čak i da konvertujete ono što napišete u digitalni tekst. Tastatura na ekranu podržava unos teksta prevlačenjem i nudi zdrav izbor emodžija i gifova, a sada vam omogućava da odaberete prilagođene pozadine.

Govoreći o emodžijima, Microsoft je objavio emodžije pod uticajem Fluent dizajna. U operativnom sistemu Windows 11, baš kao i na njegovom prethodniku, možete da dodirnete Windows taster–. (tačka) da biste pristupili malom panelu sa izdašnim izborom simbola, specijalnih znakova i emodžija. Majkrosoftova Judi Safran-Aasen, program menadžer za Windows dizajnerski tim, piše u blog postu da će se novi emoji „skalirati do ekspanzivnog skupa Unicode emodžija“ i da su „moderniji i izražajniji emodži za upotrebu u vašem hibridu komunikacije, što vam omogućava da dodate zabavu, izraz i ličnost u svoju komunikaciju.” Čini se da mi prenose više neposrednog osećaja.

Kucanje glasom (koje je korisno i za tablete i za ne-tablete) je novo ime za fantastičnu alatku za diktiranje govora u operativnom sistemu Windows 10. Funkcija Windows-a za pretvaranje glasa u tekst se značajno poboljšala poslednjih godina i sada koristi algoritme mašinskog učenja da ispravi svoja nagađanja i interpunkciju. Kao i kod prethodne funkcije diktiranja, pritisnite prečicu na tastaturi Windows Kei-H ili pritisnite ikonu mikrofona na dodirnoj tastaturi na ekranu da biste pokrenuli alatku. Zatim jednostavno diktirate tekst koji želite da unesete u polje za tekst na ekranu.

Nova prodavnica aplikacija sa podrškom za Android!

Windows 11 Android aplikacije

Kao i ostatak interfejsa, aplikacija Microsoft Store (poznata i kao Windows prodavnica aplikacija) dobija glatko osvežavanje dizajna. Pored aplikacija, Prodavnica nudi filmove i TV emisije, kao i igre.

Funkcija okvira je mogućnost Windows 11 da pokreće Android aplikacije, ali uz neka upozorenja. Morate da ih instalirate ili preko Amazon Appstore-a koji radi unutar Windows-ove Microsoft prodavnice ili kao APK sa strane. Android aplikacije su sada dostupne u operativnom sistemu Windows 11, ali se još uvek smatra da je ova funkcija u pregledu.

Možda je još značajnije za prodavnicu to što programeri više ne moraju da kodiraju sa tipom UVP aplikacije da bi bili uključeni. Čak je i Microsoftov sopstveni ogromni razvojni program Visual Studio sada u prodavnici. Microsoft je takođe najavio da će progresivne veb aplikacije, koje su zapravo veb lokacije sa nekim dodatnim kodom koji daje kvalitete slične aplikacijama, takođe naći svoj put u prodavnici.

Šta je nestalo u operativnom sistemu Windows 11?

Ima smisla samo da se neke zastarele funkcije više ne uklapaju u novi pristup operativnog sistema Windows 11. Nekoliko pogodnosti koje mi se sviđaju, ali se očigledno jedva koriste, nestaju. Aero Peek i Aero Shake su podrazumevano isključeni u operativnom sistemu Windows 11, ali ih možete ponovo omogućiti u podešavanjima.

Cortana AI glasovni asistent nije unapred instaliran na Windows 11 sistemima po podrazumevanoj vrednosti, ali je i dalje dostupan u prodavnici aplikacija. Žive pločice su takođe nestale, a vidžeti sada zamenjuju njihovu funkcionalnost. Režim tableta je zamenjen onim što Microsoft naziva „novom funkcionalnošću i mogućnostima… za pričvršćivanje i odvajanje tastature“. Još jedna žrtva je vremenska linija Windows 10, iako odeljak Preporučeno u meniju Start i dalje prikazuje vaše nedavne dokumente i aplikacije.

Vreme je za novi Windows

Ako ostavim manje pritužbe na stranu, volim da vidimo da Microsoft posvećuje pažnju svom softveru. Poslednjih nekoliko godina, kompanija se više fokusirala na svoje Azure usluge računarstva u oblaku — opravdano s obzirom na profitabilnost tog poslovanja. Windows 11 donosi elegantan novi izgled, korisne nove alate, ažurirane podrazumevane aplikacije, dodatne mogućnosti i napredak u performansama. Možda je to dovoljno da privuče neke korisnike Chrome OS-a ili Mac korisnike. Bez obzira na to, još uvek su rani dani za ovu novu verziju operativnog sistema za desktop računare koja se koristi na 1,3 milijarde računara, tako da se radujemo što će Microsoft fino podesiti i usavršiti dizajn Windows 11 u budućim ažuriranjima — a to smo već videli na delu, sa Ikona vremena se vraća na traku zadataka.

Windows 11 zadržava većinu ogromnog skupa funkcija operativnog sistema Windows 10 i unapređuje operativni sistem atraktivnijim, modernijim dodirima interfejsa i novim pogodnostima kao što su rasporedi i vidžeti.