webp datoteka

Šta je .WEBP datoteka?

Osnove Google-ovog laganog formata slikovnih datoteka za web sajtove.

WebP datoteka je format datoteke za slike koji je razvio Google. Smanjuje veličinu slikovnih datoteka uz zadržavanje kvaliteta. WebP datoteke ubrzavaju učitavanje web sajtova jer veće datoteke slika usporavaju učitavanje web sajtova. Format takođe štedi vek baterije na mobilnim uređajima. Google kaže da su WebP slike oko 30 posto manje od PNG i JPG slika istog kvaliteta.

Kompanija je objavila ovaj format 2010. godine i ima stranicu posvećenu tehnikama kompresije koje WebP koristi.

Sledeći pretraživači i operativni sistemi podržavaju WebP:

  • Chrome
  • Microsoft Edge
  • Firefox
  • Opera
  • Android’s built-in pretraživač
  • Safari i jos 14 drugih

Kako da otvorim WebP datoteka?

Nije vam potreban nikakav poseban softver ili određeni web pretraživač da biste otvorili WebP datoteku. U većini slučajeva, možete dvaput da kliknete i datoteka će se otvoriti u vašem podrazumevanom pretraživaču. Ako želite da izmenite WebP datoteku, možete je otvoriti u ugrađenom softveru kao što je MS Paint na Windovs-u ili Mac-ovoj aplikaciji Preview. Prvo da otvorite program i otvorite WebP datoteku ili kliknite desnim tasterom miša na datoteku, izaberite Otvori pomoću i izaberite softver.

Kako da pretvorim WebP datoteku u JPG?

WeBP konvertovanje u jpg

Ne možete da koristite većinu programa za uređivanje slika da biste konvertovali WebP u JPG. Najlakši metod je korišćenje Microsoft Paint-a pomoću funkcije Sačuvaj kao. Zatim možete otvoriti datoteku u Photoshop-u ili GIMP-u i izvršiti dalje izmene. U Mac-ovoj aplikaciji Preview idite na File > Export, a zatim izaberite format datoteke koji želite da koristite. Na raspolaganju su i mnogi besplatni alati za konverziju slika na mreži.

Kako da sprečim Chrome pretraživač da čuva slike u WebP-u?

Ako želite da sačuvate sliku koju vidite na mreži, možete da kliknete desnim tasterom miša na nju i izaberete Sačuvaj sliku kao. U većini slučajeva, podrazumevano će biti .webp format. Ne možete sprečiti Chrome da čuva slike u ovom formatu, ali možete da koristite pregledač koji ga ne podržava, kao što je Internet Ekplorer. U ovom pretraživaču, kada sačuvate sliku, ona se čuva u JPG ili PNG.

Da li su WebP datoteke bezbedne?

Da, generalno. WebP datoteke obično sadrže samo kompresovane slike i ništa drugo što može naštetiti vašem računaru. Baš kao i JPG ili PNG datoteke, WebP datoteke ponekad mogu da sadrže viruse, pa je najbolje skenirati datoteke koje preuzimate u potrazi za malverom.

Kako da pretvorim JPG u WebP datoteku?

Photoshop i neki drugi uređivači vam daju opciju za izvoz slika u WebP formatu. Alternativno, koristite onlajn alat kao što je Convertio.