rar datoteka

Šta je RAR datoteka?

Definicija RAR datoteke i kako otvoriti i napraviti RAR datoteke.

Šta treba znati

  • RAR datoteka je komprimovana datoteka Roshal Archive.
  • Otvorite jedan pomoću 7-Zip,ezyZip,Unzip-Online.com ili nekog drugog programa za izvlačenje datoteka.
  • Konvertujte u druge arhivske formate kao što su ZIP, 7Z, itd. pomoću IZArc ili Zamzar.

Šta je RAR datoteka?

RAR datoteka (skraćenica od Roshal Archive Compressed file) je komprimovana datoteka ili kontejner podataka koji u sebi sadrži jednu ili više drugih datoteka i fascikli.

Razmišljajte o RAR datoteci kao o običnoj fascikli na vašem računaru, u kojoj se ponekad nalaze mnoge druge datoteke i fascikle u svrhu njihovog organizovanja.

Međutim, za razliku od normalnog foldera, RAR datoteci je potreban poseban softver (više o tome u nastavku) da bi se otvorio i „izvukao“ sadržaj.

Savet

Većina ekstenzija datoteka se izgovara kao njihova pojedinačna slova, ali se RAR obično tretira kao sama reč i izgovara kao „rar“.

Rar datoteka

Za šta se koriste RAR datoteke?

Verovatno ćete naići na RAR datoteku samo kada preuzimate računarski softver. Web sajtovi za deljenje datoteka i distributeri softvera ponekad stavljaju svoje datoteke u RAR datoteku tako da mogu da je kompresuju na manju veličinu, što vam omogućava da je preuzmete brže nego što biste inače mogli. Neke RAR datoteke su podeljene na delove radi lakšeg prenosa.

Pored samo uštede na vremenu preuzimanja, RAR datoteke se takođe mogu zaštititi lozinkom i šifrovati tako da njihov sadržaj ostane skriven osim ako ne znate lozinku. Zamislite ovo kao malu zaključanu kutiju prepunu podataka, sa lozinkom koja je ključ.

Većina RAR datoteka neće imati lozinku koja ih štiti; koriste se za čuvanje slika, dokumenata, video zapisa ili bilo koje vrste datoteke koju je autor želeo.

Drugi put kada bi RAR datoteka mogla biti korisna je kada prijatelj ima dugačku listu datoteka koje želi da podeli sa vama, na primer, fotografije. Umesto da preuzmete svaku datoteku slike pojedinačno, vaš prijatelj može prvo da sastavi fotografije u RAR datoteku, a zatim da podeli samo tu jednu datoteku sa vama.

Kada otvorite RAR datoteku, možete izvući podatke iznutra, a zatim ih koristiti kao bilo koju drugu datoteku na vašem računaru.

Kako otvoriti RAR datoteku

Windows računari nemaju ugrađenu mogućnost otvaranja RAR datoteka. Ako dvaput kliknete ili dvaput dodirnete RAR datoteku bez instaliranog određenog softvera da biste je otvorili, verovatno ćete videti jednu od sledećih poruka: „Windows ne može da otvori ovu datoteku“ ili „Kako želite da otvorite ovu vrstu datoteka (.rar)?”.

RAR je zapravo regularni format programa za arhiviranje koji se zove WinRAR. Jedini problem sa korišćenjem WinRAR-a je taj što nije besplatan! Pre nego što pobegnete i kupite, imajte na umu da postoji mnogo besplatnih otvarača za RAR koji mogu da urade potpuno istu stvar, ali uz nultu cenu.

Od svih un-RAR alata koji postoje, 7-Zip je verovatno najbolji.

Nakon što instalirate 7-Zip, podesite ga tako da se automatski povezuje sa RAR datotekama tako da ćete ubuduće moći samo da otvorite RAR datoteku sa bilo kog mesta na računaru i ona će se automatski otvoriti u 7-Zip-u.

Da biste to uradili, otvorite 7-Zip File Manager iz menija Start, a zatim idite na Tools > Options. Izaberite rar na listi tipova datoteka, a zatim izaberite dugme + ili za trenutnog korisnika ili za sve korisnike (ili oboje). Mala ikona diska će se pojaviti pored rar-a na listi. Sačuvajte promene pomoću dugmeta OK.

Otvanje RAR datoteke

Takođe možete otvoriti RAR datoteke pomoću 7-Zip tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na njih i izabrati 7-Zip > Otvori arhivu iz iskačućeg kontekstnog menija. Ako imate posla sa višedelnim RAR datotekama (nazvanim nešto poput 123.part1.rar, 123.part2.rar, itd.), prvo izaberite sve različite delove RAR datoteke, a zatim kliknite desnim tasterom miša na jedan od njih; iz tog menija izaberite 7-Zip > Izdvoji datoteke.

7-Zip nije jedini besplatni program koji može da otvara RAR datoteke. PeaZip i jZip su dva alternativna otvarača RAR-a.

Korisnici Mac-a bi trebalo da budu u mogućnosti da preuzmu i koriste Keka ili The Unarchiver za učitavanje RAR datoteka.

Drugi metod je da koristite Unzip-Online, koji vam omogućava da otvorite RAR datoteke bez instaliranog softvera, zahvaljujući činjenici da radi preko vašeg web pretraživača.

eziZip je još jedan onlajn otvarač RAR-a koji je posebno koristan jer ne zahteva da čekate da otpremite datoteku na web sajt (ili čekate da preuzmete bilo šta kada se završi). Sve izdvajanje se vrši lokalno u vašem pretraživaču, a slike se mogu pregledati direktno sa stranice. Otvara se i čuva na vašem računaru ili Dropbok nalogu.

Savet

WinZip Free se često predlaže kao besplatni otvarač RAR-a, ali to je zapravo samo probni softver. Nema razloga da koristite probni softver ili kupite RAR ekstraktor kada postoji mnogo potpuno besplatnih.

Razbijanje RAR datoteke zaštićene lozinkom

Neke RAR datoteke mogu biti zaštićene lozinkom. Sa tim RAR datotekama, moraćete da unesete ispravnu lozinku da biste mogli da raspakujete datoteke iz arhive.

Jedan od problema sa zaštitom RAR datoteke lozinkom je taj što ste možda napravili sopstvenu RAR arhivu i obezbedili je lozinkom, ali ste od tada zaboravili šta je to lozinka! Ovo je mesto gde cracker lozinki RAR-a dobro dođe.

Jedan posebno efikasan i potpuno besplatan program koji može da razbije lozinku na RAR datoteci je RAR Passvord Cracker Expert. Može da koristi grubu silu i/ili napad na rečnik (sa uključenim listama reči) da pokuša iz svih mogućih uglova da povrati lozinku. Mnogo različitih opcija vam omogućava da prilagodite kako bi različiti napadi trebalo da funkcionišu.

Ako gorenavedeni program ne može da otključa vašu RAR datoteku, trebalo bi da isprobate Free RAR Passvord Recoveri. Koristi grubu silu za pokušaje pogađanja lozinke. Podržava pokušaje brojeva, simbola, velikih slova, latinice i razmaka.

Kako konvertovati RAR datoteku

Konvertovati RAR datoteku znači promeniti je iz datoteke sa ekstenzijom RAR u datoteku sa drugom ekstenzijom, obično 7Z, ZIP, LGH, TGZ, TAR, CAB ili neki drugi format arhive.

Pre nego što odemo predaleko u RAR konverziju, trebalo bi da razjasnimo nešto važno: ne možete da konvertujete iz RAR datoteke u format koji nije komprimovan. Provedite mnogo vremena tražeći RAR datoteke i videćete predloge za pretragu kao što su „RAR u MP3 pretvarač“ ili „RAR u PDF pretvarač“… od kojih nijedan zapravo ne postoji!

Kao što sada znate, RAR datoteka je slična fascikli koja sadrži druge datoteke. Ako vaša RAR datoteka sadrži MP3 datoteke, na primer, morate da otvorite RAR datoteku, a ne da je konvertujete, da biste dobili MP3 datoteke. Pročitajte gornji odeljak o otvaranju RAR datoteka da biste naučili kako da zapravo raspakujete MP3 datoteke (ili PDF-ove, ili šta god da je u RAR datoteci kojoj želite da pristupite).

Sada, ako je pretvaranje RAR datoteke u ZIP ili 7Z datoteku (drugi arhivski formati) zapravo ono što želite da uradite, nastavite da čitate. Postoji nekoliko načina da to uradite.

Najbrži i najefikasniji metod za pretvaranje RAR-a u ZIP ili bilo koji drugi uobičajeni arhivski format je besplatan pretvarač datoteka koji podržava RAR konverzije, kao što su Zamzar ili FileZigZag. Ova dva RAR konvertora su onlajn usluge, što znači da samo otpremite RAR datoteku na veb lokaciju, a zatim preuzmete konvertovanu datoteku.

Besplatni RAR konvertor na mreži je savršen ako je RAR datoteka sa kojom radite mala, ali verovatno ne želite da koristite onlajn pretvarač na velikoj RAR datoteci. Prvo biste morali da sačekate da se RAR datoteka otpremi, a zatim da sačekate da se konvertovana datoteka preuzme, što bi moglo potrajati dosta vremena za zaista veliku datoteku.

Ako konvertujete veliku RAR datoteku, isprobajte IZArc. Veoma je lako pretvoriti RAR u 7Z, ili neki od nekoliko drugih formata arhivskih datoteka, iz IZArc-ovog menija Alati.

Kako napraviti RAR datoteku

Pronalaženje besplatnog alata koji može da napravi RAR datoteku nije tako lako kao pronalaženje one koja može da otvori RAR datoteke. To je zato što programeri softvera moraju imati izričitu dozvolu Aleksandra Rošala (vlasnika autorskih prava) da bi ponovo kreirali RAR algoritam kompresije.

Najbolji predlog koji imamo za kreiranje RAR datoteke je da koristite probnu verziju WinRAR-a. Iako je to vremenska proba, tehnički validna manje od 30 dana, to je najlakši način da napravite novu RAR datoteku.

Beleška

Generalno bismo vam preporučili da odaberete da ne komprimujete datoteke u RAR formatu, uglavnom zato što postoji toliko mnogo drugih, šire dostupnih formata kompresije, kao što su ZIP i 7Z.

Kako napraviti PDF dokument?