Šta je PNG datoteka?

Kako otvoriti, urediti i pretvoriti PNG datoteke.

Ukratko

  • PNG datoteka je prenosiva mrežna grafička datoteka.
  • Otvorite ga u bilo kom pretraživaču ili programu za slike, kao što je XnView.
  • Konvertujte u JPG, SVG, ICO i druge slike pomoću FileZigZag-a ili nekog drugog pretvarača slika.

Ovaj članak opisuje šta su PNG datoteke, zašto su u određenim situacijama poželjnije u odnosu na druge formate slika i koji programi mogu da otvore jedan ili da ga konvertuju u druge tipove slika.

Šta je PNG datoteka?

PNG datoteka je prenosiva mrežna grafička datoteka. Format koristi kompresiju bez gubitaka i generalno se smatra zamenom za GIF format slike.

Međutim, za razliku od GIF-a, PNG datoteke ne podržavaju animacije. Međutim, veoma sličan format MNG (Mrežna grafika sa više slika) jeste, ali tek treba da stekne popularnost kakvu imaju GIF ili PNG datoteke.

PNG datoteke čuvaju grafiku na web sajtovima. Neki operativni sistemi kao što su macOS i Ubuntu podrazumevano čuvaju snimke ekrana u PNG formatu.

Druga upotreba PNG-ova je kada delovi slike moraju da budu providni, što može biti od pomoći pri pravljenju ilustracija, dizajnu web sajtova, kreiranju fotografije itd. Na primer, ako imate logo koji želite da postavite preko fotografije, to je mnogo lakše “isecati” logo, ostavljajući providne piksele oko njega, tako da kada se postavi preko druge slike, ta slika će se videti kroz providnost.

Kako otvoriti PNG datoteku

png datoteka

Podrazumevani program za pregled fotografija u Windows-u otvara PNG datoteke, ali postoji mnogo drugih načina da ih vidite.

Svi web pretraživači (kao što su Chrome, Firefox, Internet Ekplorer, itd.) automatski prikazuju PNG datoteke koje otvorite sa interneta, što znači da ne morate da preuzimate svaku PNG datoteku koju želite da pogledate na mreži. Takođe možete da koristite web pregledač da biste otvorili PNG datoteke sa svog računara, koristeći kombinaciju tastature Ctrl+O da biste pretražili datoteku.

Savet

Većina pretraživača takođe podržava prevlačenje i ispuštanje, tako da ćete možda moći samo da prevučete PNG datoteku u pregledač da biste je otvorili.

Postoji i nekoliko samostalnih otvarača datoteka, grafičkih alata i usluga koje otvaraju PNG datoteke. Nekoliko popularnih uključuje:

Za uređivanje PNG datoteka, može se koristiti upravo pomenuti program XnView, kao i grafički program za Microsoft Windows pod nazivom Paint, Windows 10 Paint 3D alat, popularni uslužni program GIMP i popularni Adobe Photoshop.

S obzirom na broj programa koji otvaraju PNG datoteke, i da vrlo verovatno imate najmanje dva instalirana trenutno, postoji velika šansa da onaj koji je podešen da ih otvara podrazumevano (tj. kada dvaput kliknete ili dvaput dodirnete jedan) nije onaj koji biste želeli da koristite.

Kako konvertovati PNG datoteku

konvertovanje png slika

Verovatno svaki pojedinačni pretvarač slikovnih datoteka na koji pokrenete pretvara PNG datoteku u drugi format (kao što su JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF, itd.). Postoji nekoliko opcija na našoj listi besplatnih softverskih programa za pretvaranje slika, uključujući neke onlajn PNG pretvarače poput FileZigZag i Zamzar.

Posetite Vectorizer da biste pretvorili PNG u SVG.

Kada koristiti PNG datoteke

PNG datoteke su odličan format za upotrebu, ali ne nužno u svakoj situaciji. Ponekad PNG može biti prevelik u veličini i ne samo da koristi nepotreban prostor na disku ili otežava slanje e-pošte, već može i drastično usporiti web sajt ako je tamo koristite.

Razmislite da li su prednosti kvaliteta slike dovoljne da se žrtvuje taj prostor (ili sporo učitavanje web sajta, itd.). Pošto PNG datoteka ne kompresuje sliku kao drugi formati sa gubitkom, kao što je JPEG, kvalitet se ne smanjuje toliko kada je slika u PNG formatu.

JPEG datoteke su korisne kada je slika niskog kontrasta, ali PNG-ovi su bolji kada se bave oštrim kontrastom, kao što je kada na slici postoje linije ili tekst, kao i velike površine pune boje. Snimci ekrana i ilustracije su, dakle, najbolji u PNG formatu, dok su “prave” fotografije najbolje kao JPEG/JPG.

Takođe biste mogli da razmislite o korišćenju PNG formata preko JPEG-a kada imate posla sa slikom koju treba uređivati iznova i iznova. Na primer, pošto JPEG format prolazi kroz ono što se naziva gubitkom generisanja, uređivanje i čuvanje datoteke iznova i iznova će dovesti do slike nižeg kvaliteta tokom vremena. Ovo ne važi za PNG jer koristi kompresiju bez gubitaka.

Dodatna pomoć sa PNG datotekama

Da biste učinili pozadinu transparentnom u PNG-u, vaše opcije uključuju automatizovane alate kao što su Clipping Magic ili besplatni alat za snimanje pozadine, ili skoro bilo koji program za uređivanje slika.

Na primer, ako imate Photoshop, postavite sliku u sopstveni sloj, izbrišite pozadinski sloj, a zatim koristite bilo koji alat (npr. Gumicu, Markuee, Lasso) da izbrišete delove slike koji bi trebalo da budu providni.

Kako da pretvorim PNG datoteku u PDF?

Da biste konvertovali PNG datoteku u PDF na Windows računaru, kliknite desnim tasterom miša na PNG datoteku i izaberite Print > Microsoft Print to PDF > Print. Zatim dajte ime datoteci i izaberite Sačuvaj. Na Mac računaru otvorite sliku u pregledu, a zatim izaberite Datoteka > Izvezi kao PDF, imenujte datoteku i kliknite na Sačuvaj.

Kako da pretvorim PNG datoteku u JPG?

Da biste pretvorili PNG datoteku u JPG u Windows-u, otvorite sliku u programu Paint i izaberite Datoteka > Sačuvaj kao, a zatim izaberite JPEG. Na Mac računaru otvorite sliku u pregledu i izaberite File > Export, a zatim izaberite JPEG.

Kako da napravim PNG datoteku?

Možete da kreirate PNG datoteku u mnogim aplikacijama za uređivanje slika, uključujući Photoshop i alate kao što je Canva Pro. Pored toga, neki onlajn uređivači vam omogućavaju da kreirate PNG datoteke, uključujući Pikomatic Online Editor i PIKSLR.