WordPress: Šta je Akismet dodatak?

Svaka instalacija WordPress-a dolazi sa unapred instaliranim dodatkom Akismet, ali nije aktiviran podrazumevano.

Svaka instalacija WordPress-a dolazi sa unapred instaliranim dodatkom Akismet, ali nije aktiviran podrazumevano.

Sta je Akismet?

Često nas me klijenti kojima izrađujem sajtove pitaju šta je Akismet i da li zaista treba da aktivirate ovaj dodatak na svom VordPress-u.

U ovom članku ćemo objasniti šta je Akismet i zašto bi trebalo da počnete da ga koristite odmah.

Šta je Akismet?


Akismet je servis za filtriranje neželjenih komentara za WordPress. Automattic je kompanija iza Akismeta, a osnovao ju je suosnivač WordPress-a Matt Mullenveg.

Akismet prolazi kroz komentare bloga i filtrira neželjenu poštu koristeći svoje algoritme. Algoritam uči iz svojih grešaka i radnji koje preduzimaju druge web stranice.

Na primer, kada nekoliko web lokacija počne da prijavljuje sadržaj sličnog izgleda kao neželjenu poštu, Akismet će naučiti da identifikuje tu vrstu sadržaja kao neželjenu poštu u budućnosti.

Akismet je do danas uhvatio više od 523 milijarde neželjenih komentara, a broj i dalje raste.

Zašto bi trebalo da koristite Akismet?

Na popularnim WordPress sajtovima, broj neželjenih komentara mogao bi dostići čak 85%. To znači da je od svakih 100 komentara samo 15 legitimnih.

Osim toga, moderiranje komentara je dugotrajan zadatak. Morali biste da provedete bezbroj sati ručno filtrirajući neželjene komentare.

Ovde vam Akismet može uštedeti sate. WordPress dodatak će automatski uhvatiti neželjene komentare pre nego što dospe u vaš red za moderiranje kao na čekanju. Ovo vam omogućava da usredsredite svoju energiju na moderiranje komentara stvarnih korisnika.

Kada Akismet označi komentar kao nepoželjan, on neće prikazati obaveštenje Čeka se moderacija kao što obično vidite kod drugih komentara. Umesto toga, automatski će ih premestiti u fasciklu za neželjenu poštu.

Sada, hajde da pogledamo kako možete da konfigurišete Akismet na svoj WordPress sajt,blog ili portal.

Kako podesiti Akismet u WordPressu?

Prva stvar koju ćete morati da uradite je da instalirate i aktivirate dodatak Akismet Spam Protection za WordPress.

Nakon aktivacije, Idete do Podešavanja » Akismet Anti-Spam sa vaše WordPress kontrolne table. Zatim nastavite i kliknite na dugme „Podesite svoj Akismet nalog“.

Sada će se otvoriti nova kartica ili prozor u vašem pretraživaču i videćete stranicu sa cenama Akismeta. Akismet nudi besplatne i premium planove cena.

Ako vaš sajt nije u komercijalne svrhe, onda možete da izaberete lični plan(odnosno besplatni). U suprotnom, moraćete da izaberete jedan od komercijalnih planova.

U ovom upustvu, koristićemo lični plan. (besplatni)

Akismet izbor planova

Na sledećem ekranu, moraćete da unesete svoju adresu e-pošte, ime i URL web sajta da biste kreirali nalog, zajedno sa odabirom cene koju želite da platite za svoj nalog. (izaberite Personal)

Osim toga, Akismet će od vas tražiti i da označite polja ako ne prikazujete oglase, prodajete proizvode i usluge ili ne promovišete posao na svojoj veb lokaciji.

Kada to učinite, jednostavno kliknite na dugme „Nastavi sa ličnom pretplatom“.

Kreiranje naloga na Akismetu

Zatim ćete morati da unesete kod za potvrdu koji ste dobili na e-mail adresu navedenu prilikom registracije. Nakon što unesete kod, kliknite na dugme „Nastavi“.

Unos aktivacionog koda

Akismet će verifikovati kod, a zatim će vam pokazati stranicu sa dodatnim uputstvima za završetak procesa registracije.

Da biste dovršili konfiguraciju, možete se vratiti na WordPress kontrolnu tablu svojeg web sajta i otići do stranice Podešavanja » Akismet Anti-Spam.

Sada samo napred i kliknite na dugme „Ručno unesite API ključ“.

Kada kliknete na dugme, pojaviće se novo polje gde ćete morati da unesete API ključ. API ključ možete pronaći u prijemnom sandučetu e-pošte.

Nakon što unesete ključ, jednostavno kliknite na dugme „Poveži se sa API ključem“.

Konektovanje api kljuca

Kada se API ključ poveže, Akismet će početi da štiti vaš web sajt od neželjenih komentara.

Takođe možete podesiti podešavanja u Akismetu. Na primer, dodatak vam omogućava da prikažete broj odobrenih komentara pored svakog autora komentara, pregledate neželjene komentare ili ih automatski odbacite i prikažete obaveštenje o privatnosti pod obrascima za komentare.

Kada izvršite promene, samo napred i kliknite na dugme „Sačuvaj promene“.

Zatim možete pregledati neželjene komentare tako što ćete otići do Komentari sa vaše kontrolne table WordPress-a, a zatim izabrati karticu „Neželjena pošta“.

Ako smatrate da je legitiman komentar označen kao nepoželjan, možete jednostavno da kliknete na dugme „Nije neželjena pošta“ ispod komentara.

Takođe možete trajno da izbrišete komentare ili da kliknete na dugme „Isprazni neželjenu poštu“ da obrišete fasciklu za neželjenu poštu.

Možda vas zanima: Najbolji servis za slanje velikih fajlova i datoteka?