Rezervna kopija: Kako napraviti rezervnu kopiju datoteka u operativnom sistemu Windows 11

Šta treba znati

 • Napravite automatske rezervne kopije pomoću istorije datoteka i oporavite ih u slučaju gubitka podataka.
 • Idite na Start > Kontrolna tabla > Sistem i bezbednost > Istorija datoteka > Uključi.

Da li Windows 11 ima rezervnu kopiju?

Istorija datoteka je podrazumevano rešenje za pravljenje rezervnih kopija i oporavak podataka u operativnom sistemu Windows 11. Uvedeno je u Windows 8 i omogućava vam da pravite automatske i inkrementalne rezervne kopije datoteka i fascikli uskladištenih u biblioteci. Datoteke se prave na spoljnoj disk jedinici ili u mrežnoj fascikli.

Funkcija Backup and Restore je još jedan ugrađeni uslužni program Windows 11, ali Microsoft je prestao da razvija ovu funkciju iako je uključena kao aplet kontrolne table. Alatke za sistemsku sliku treće strane su bolje za pravljenje kompletnih rezervnih kopija sistema umesto ove stare funkcije.

Gde je rezervna kopija u operativnom sistemu Windows 11?

Postoje tri glavna metoda za očuvanje datoteka i fascikli u operativnom sistemu Windows 11:

 • Napravite rezervnu kopiju pomoću istorije datoteka
 • Napravite rezervnu kopiju pomoću alata za sliku sistema nezavisnih proizvođača
 • Napravite rezervnu kopiju na OneDrive

Istorija datoteka je na kontrolnoj tabli. Takođe možete napraviti rezervnu kopiju u oblaku pomoću OneDrive-a koristeći 5 GB besplatnog prostora za skladištenje dostupnog svakom korisniku Windows-a. Funkcija sinhronizacije OneDrive fascikle dostupna je u okviru Podešavanja.

Pošto je ograničeni besplatni prostor u oblaku od pomoći samo za delimične rezervne kopije nekih datoteka, uvek je bolje koristiti kombinaciju rezervnih izvora van mreže i na mreži.

Kako da napravim rezervnu kopiju svih mojih datoteka na računaru?

Evo dve glavne metode za pravljenje rezervnih kopija svih vaših datoteka van mreže na računaru sa operativnim sistemom Windows 11. Postoji nekoliko razlika između ove dve metode.

Korišćenje istorije datoteka u operativnom sistemu Windows 11


Istorija datoteka je noviji metod za kopiranje datoteka na spoljnu lokaciju. Može se konfigurisati da radi automatski u unapred određenim intervalima.

 • Izaberite Start.
 • Uđite u kontrolnu tablu i izaberite gornji rezultat da biste otvorili tablu.
rezervna kopija windows 11
 • Izaberite Sistem i bezbednost.
pravljenje rezervne kopije windows 11
 • Izaberite Istorija datoteka. Ako je Istorija datoteka isključena, povežite spoljni disk i osvežite prozor.
windows 11 rezervna kopija
 • U levom oknu izaberite Napredna podešavanja.
rezervna kopija
 • U padajućoj listi Sačuvaj kopije datoteka, podesite raspored. Podrazumevano je Svaki sat.
backup sistema windows 11
 • Takođe možete podesiti koliko dugo će čuvati rezervnu verziju datoteka. Izaberite padajući meni za Keep sačuvane verzije i promenite ga prema vašim potrebama. Podrazumevano je Zauvek.
pravljenje windows kopije

Vratite se na Istoriju datoteka i izaberite Izuzmi fascikle u levom oknu. izaberite Dodaj na listu fascikli za koje ne želite da napravite rezervnu kopiju. Idite do fascikle u Ekploreru i izaberite ih za listu.

windows 11 backup
 • Vratite se na glavni ekran istorije datoteka. Izaberite dugme Uključi da biste omogućili istoriju datoteka. Windows počinje da pravi rezervne kopije datoteka iz biblioteka, kontakata i favorita.
 • Dozvolite da se nastavi. Možete da izaberete Isključi da biste prekinuli proces ako to želite iz nekog razloga.
windows 11 kopija

Beleška

Da biste uklonili rezervnu kopiju koju je kreirala istorija datoteka, idite na čvrsti disk koji se koristi za pravljenje rezervnih kopija datoteka, a zatim ručno pronađite i izbrišite fasciklu Istorija datoteka. Alternativno, funkcija Verzije čišćenja pod Naprednim podešavanjima će ukloniti kopije vaše rezervne kopije starije od vremena koje ste postavili za čuvanje.