Polovni laptop - Saveti za kupnju

Polovni laptop: Sve šta treba znati pre nego što kupite polovan laptop

Kupiti polovni laptop može biti odlična ideja. Možete dobiti potpuno funkcionalno računalo po delu stvarne cene. Međutim, kupovina polovnog laptopa nosi određene rizike, baš kao i kupovina polovnog automobila. Postoje razne provere i opreznosti koje treba preduzeti.

Evo puno korisnih informacija što treba znati o kupovini polovnog laptopa, a osim toga, možete pročitati i naš članak na temu najbolji laptop za studente.

Zaštavite svoje ulaganje u polovni laptop

Cene laptopova variraju, ali može se reći da nisu jeftini uređaji. Kada je uključeno veće iznos novca, važno je znati da imate neku vrstu zaštite tokom kupovine. (I legitimni prodavci će takođe razmišljati o ovome, naravno.)

Pre nego što se upustite u pretragu oglasa na sajtovima kao što su Kragujevac, Oglasi.rs ili Limundo, razmotrite popularne opcije kao što su Gigatron, Tehnomanija ili WinWin. Gigatron i Tehnomanija nude garancije i mogućnost vraćanja proizvoda u slučaju problema.

Ako kupujete preko manjih oglasnika, najbolji način da se zaštitite je da se dogovorite za susret i testirajte polovni laptop lično. Ako to nije moguće, pokušajte platiti putem sigurnih online servisa kao što su PayPal ili plaćanje pouzećem. Bankarski transferi nisu preporučljivi, jer može biti teško povratiti novac nakon što je transakcija izvršena.

Proverite stanje kućišta polovnog laptopa

Ako imate priliku da pregledate polovni laptop lično, temeljan pregled kućišta je od suštinskog značaja. Morate se uveriti da je okvir laptopa slobodan od pukotina i znakova udara. Takođe, proverite da li nedostaju vijci, da li su šarke labave i da li postoje bilo kakve nepravilnosti.

Čak i ako polovni laptop dobro funkcioniše, ako izgleda kao da je pretrpeo ozbiljne udarce ili padove, ne znate kakva unutarnja oštećenja mogu postojati, što može skratiti životni vek laptopa.

Proverite stanje ekrana

Naredni važan korak je provera ispravnosti ekrana. Proverite da li postoje treperenje, promena boje, problemi sa svetlinom ili mrtvi pikseli. Najlakši način da primetite mrtve piksele jeste da otvorite prazan dokument ili belu sliku i pažljivo proverite da li se na ekranu pojavljuju crne tačkice.

Ako je moguće, pustite video i proverite da li su uglovi gledanja dovoljno široki za vaše potrebe. Već biste trebali da imate neka saznanja o drugim laptopima pre kupovine, pa uporedite vizualne karakteristike potencijalnog kupovinu sa onim što ste pročitali na internetu. Takođe, saznajte kakva je tehnologija ekrana laptopa i da li odgovara vašim potrebama.

Testirajte tastaturu i touchpad

Tastatura i touchpad su najviše korišćeni delovi računara, stoga je od suštinskog značaja da se uverite da oba dela rade na zadovoljavajući način. Proverite da li postoje slomljeni tasteri i obratite pažnju na dubinu pritiska tastera, kao i da li vam je udobno kucati na tastaturi. Ako pravite previše grešaka tokom kucanja, možda je bolje isprobati druge laptopove.

Pritisnite svaki taster kako biste videli kako reaguju i da biste bili sigurni da svaki taster ispravno funkcioniše, posebno obratite pažnju na Ctrl, Alt, Shift i Enter taster. Proverite koje gestove podržava touchpad i isprobajte ih (npr. zumiranje dva prsta, skrolovanje dva prsta, sličice sa tri prsta, itd.). Ako postoje tasteri miša, proverite da li i dalje rade i da li ih je lako pritisnuti.

Testirajte portove i CD/DVD uređaj

Isprobajte sve USB portove, priključak za slušalice, Ethernet port, HDMI, slot za SD karticu i druge dostupne ulaze. Mnogi od ovih portova su direktno povezani sa matičnom pločom, što može biti skupo za zameniti. Iako su CD/DVD uređaji zastareli, mnogi stariji laptopovi i dalje dolaze sa CD/DVD uređajem. Proverite i da li je funkcionalan.

Pripremite USB uređaj i video fajl. Pustite video fajl i proverite kvalitet slike i ugrađenih zvučnika. Ako je moguće, priključite slušalice na audio priključak i povežite Bluetooth uređaj kako biste isto testirali. Možda neće biti praktično testirati HDMI, čitač SD kartica ili mrežni port tokom susreta za proveru, ali brzo pogledajte portove da biste se uverili da unutra ništa ne zapeklo ili da delovi nisu slomljeni.

Polovni laptopovi - Saveti za kupnju
Polovni laptopovi / Foto: Freepik

Proverite WiFi (bežičnu povezanost)

Niko ne želi laptop koji ne može da se poveže sa Wi-Fi mrežom, pa se uverite da možete omogućiti bežičnu povezanost i eventualno videti dostupne Wi-Fi mreže u blizini. Gde god je moguće, povežite se sa mrežom da biste se uverili da bežična kartica može primati signal. Ako nema javnih Wi-Fi mreža, možete koristiti svoj mobilni telefon kao tačku za povezivanje.

Takođe, uverite se da Bluetooth povezanost ispravno funkcioniše tako što ćete povezati bežični miš ili tastaturu i izvršiti nekoliko radnji.

Testirajte web kameru i zvučnike

Iako većina laptopova ima prosečne web kamere najbolje kvalitete, to nije razlog da ih zanemarite tokom provere. Windows ima ugrađenu kameru aplikaciju, pa je trebate otvoriti da biste videli kako se ponaša. Takođe smo obezbedili nekoliko načina za testiranje web kamere u Windows-u.

Nemojte očekivati da ćete praviti nagrađivane fotografije ili visokokvalitetne video zapise, ali to može biti pokazatelj ako postoji neki problem koji vlasnik laptopa nije spomenuo. Pokrenite test mikrofona kako biste videli da li ugrađeni mikrofon ispravno funkcioniše. Iako mnogi ljudi ne koriste zvučnike na laptopu često, uvek je dobra ideja videti koliko su glasni i da li se zvuk lako muti ili iskrivljuje.

Proverite stanje baterije

Dok pregledate ostale komponente, obratite pažnju na nivo baterije. Ako se brže isprazni nego što očekujete tokom kratkog korišćenja, to može ukazivati na to da je baterija blizu kraja svog životnog ciklusa. Windows ima ugrađenu funkciju za proveru fizičkog stanja baterije. Sve nepravilnosti u potrošnji energije trebale bi lako biti vidljive.

Takođe, laptop mora doći sa odgovarajućim kablom za punjenje, pa ga priključite negde i osigurajte se da se puni. Ako razmatrate kupovinu MacBook-a, možete izvršiti sličnu proveru stanja baterije. Kliknite na Apple meni, System Settings, zatim kliknite na Battery u bočnoj traci. Baterijsko zdravlje na desnoj strani će biti u jednom od dva stanja: Normalno (što je dobro) ili Preporučuje se servisiranje (što može ukazivati na neke probleme).

Provera softvera za polovni laptop

Postoji nekoliko provera softvera koje treba obaviti. Prvo, proverite da li je preinstaliran operativni sistem originalan. Proverite licence softvera koji dolazi sa laptopom i osigurajte da vam budu dostupni svi serijski ključevi. Zatražite originalne CD-ove sa softverom, rezervne CD-ove, drajvere i rezervne medije koji su došli sa laptopom.

Uverite se da dobijate dobar polovni laptop

Pre nego što se obavezujete da kupite polovan računar, uporedite navedenu cenu sa cenom novog ili obnovljenog ekvivalenta. Ako planirate da vršite nadogradnje hardvera, istražite cene kako biste doneli informisanu odluku o tome da li biste bolje prošli kupovinom nečeg drugog.

Napravite beleške o svim problemima ili nedostacima, a uvek je korisno napraviti i nekoliko fotografija. Ako i dalje niste sigurni, posetite pouzdani prodavac elektronike i zatražite savet od stručnjaka. Postoji mogućnost da imaju obnovljeni model koji je podjednako dobar.