studenski laptopovi

Najbolji studentski laptop računari 2022

Odlični studentski laptopovi za osnovce, srednjoškolce i studente.

Da biste imali najbolji studentski laptop, potrebno je više od atraktivne cene. Iako je trošak važan faktor za studente, takođe morate da se uverite da laptop može da Vam pruži maksimalnu podršku u toku studiranja. U suprotnom, na kraju ćete se stalno boriti protiv laptopa koji ne može da podnese ono što tražite od njega.

Na primer, studentima filma i budućim inženjerima će biti potreban prenosivi uređaj sa dosta snage, verovatno sa diskretnim GPU-om za upravljanje softverom za uređivanje video zapisa i inženjering. Međutim, mnogi studenti će više iskoristiti sposobnost najboljih 2-u-1 laptopova da se transformišu u tablet, posebno studenti grafičkog dizajna i oni sa smerovima za čitanje.

Sa toliko mnogo modela, može biti teško pronaći onaj koji vam najviše odgovara. Na vašu sreću, testirali smo više laptop računara. Što je još važnije, znamo nešto o tome šta je najbolje za učenike jer su neki od nas roditelji, dok su drugi sami učenici.

Dakle, ovde smo sakupili naše izbore za najbolje laptop računare za studente. Za one sa malim budžetom, uključili smo neke od najboljih laptopova ispod 500 eura. Uključili smo i neke od najboljih Chromebook-ova za one kojima je potrebno nešto za svakodnevnu produktivnost. Ovde postoje čak i neke moćne opcije za one kojima je potrebno malo dodatnog računarskog mišića, kao što je laptop za studente inženjerstva.

Bez obzira na to za šta ste na tržištu, ovde ćete takođe pronaći neke od najboljih ponuda za laptopove za studente.

Najbolji studentski laptop računari 2022

 1. MacBook Air (M1, 2020)
  Najbolji laptop za studente
MacBook Air laptop
Najbolje za:Studenti sa većim budžetom
Procesor:Apple M1 čip sa 8-jezgarnim CPU-om
Grafika:Integrisani 7-jezgarni – 8-jezgarni GPU
Ram:8GB – 16GB
Ekran:13,3 inča 2560×1600
Prostor:256GB – 2TB SSD
Specifikacije MacBook Air (M1,2020)

Pozitivno: MacOS Big Sur je brz i brz, Vek trajanja baterije je odličan, Tih u upotrebi

Negativno: Dizajn bez ventilatora može uticati na performanse

Kada je Apple izbacio svoju liniju proizvoda na M1 2020. godine, kompanija je napravila ogroman potres. I, kao prvi laptop koji je dobio Apple-ov interni sistem na čipu, najtanji i najlakši je postao jedan od najuzbudljivijih Apple laptopova poslednjih godina. Pokrenut M1, MacBook Air je bolji nego ikad, hvaleći iznenađujuće odlične performanse. Kada smo ga testirali, nije mnogo zaostajao za 13-inčnim MacBook Pro-om koji je opremljen M1. Iako njegov dizajn bez ventilatora može dovesti do termalnog prigušivanja u poređenju sa Pro, bili smo u mogućnosti da izvodimo intenzivne zadatke bez ikakvih većih incidenata prigušenja.

Uz to, vek trajanja baterije je prilično zadivljujući, nadmašujući mnoge svoje konkurente. Sve ovo radi bez podizanja cene da bi ostao (prilično) pristupačan. Neće biti najjeftinija opcija za studente, ali za one koji imaju malo veći budžet, ovo je najbolji studentski laptop.

 1. Acer Chromebook Spin 311
  Najbolji budžetski laptop za studente
cer Chromebook Spin 311
Najbolje za:Budžetski orijentisani studenti kojima ne treba mnogo snage
Procesor:Intel Celeron N4000 – Intel Celeron N4020
Grafika:Intel UHD Graphics 600
Ram:4GB – 8GB
Ekran:11.6-inch HD 1366 x 768 IPS
Prostor:256GB – 2TB SSD
Specifikacija Acer Chromebook Spin 311

Pozitivno: Odličan ekran osetljiv na dodir i mehanizam za okretanje, Odličan dizajn i izrada

Negativno: Zatamnjen ekran, Masivni okviri drastično smanjuju veličinu ekrana

Ako je svestranost glavni prioritet, onda ne tražite dalje od Acer Chromebook Spin 311. Ovaj svestrani uređaj ima sve odlike odličnog studentskog laptopa, od dobrog trajanja baterije do robusne izrade i solidne upotrebljivosti. Međutim, Acer Chromebook Spin 311 ide dalje sa svojim impresivnim nivoima svestranosti. Ima više nego dovoljno portova, posebno s obzirom na njegovu veličinu. Njegov 2-u-1 faktor forme je savršen za one koji žele laptop i tablet, ali imaju budžet samo za jedan. I, uživali smo u korišćenju njegovog ekrana osetljivog na dodir, iako je za naš ukus malo prigušen.

Kao mala mašina od 11 inča, takođe je neverovatno prenosiva. Iako je na maloj strani, čini se da to ne utiče na tastaturu ili tačped, koji je odzivan i zadovoljavajući za korišćenje u našem iskustvu. Voleli bismo da ima malo više snage jer može samo primetili da “zabaguje” kada se od njega traži da izvršava intenzivnije zadatke. Ali, za studente kojima je potreban svestran mali laptop i za malo novca, Spin 311 je idealan računarski saputnik.

 1. MacBook Air (M2, 2022)
  Moćan, ali tanak laptop koji podnosi zahtevna kreativna opterećenja
MacBook AIr M2 2022

Pozitivno: Tanak i lagan, Veći i svetliji ekran, Impresivan M2 čip

Negativno: Skuplji od M1 modela, Ima zarez za razdvajanje

Apple cenovni rank može staviti dobar deo prenosnih računara kompanije van domašaja većini studenata, ali najnoviji MacBook Air, koji je sada dostupan u predprodaji trebalo bi da počne da se isporučuje sledećeg meseca, i dalje je na dohvat ruke.

Ova ažurirana verzija Apple-ovog najpristupačnijeg laptopa donosi sve ono što je model M1 učinio boljim u odnosu na Intel modele. Performanse su brze čak i kada smo ga koristili za uređivanje 4K video zapisa. I, taj prelepi ekran je samo malo veći na 13,6 inča, kao i 100 nita svetliji od tradicionalne veličine od 13,3 inča prethodnih modela. Iako nismo ljubitelj tog zareza koji je dodat na vrhu ekrana. Čak i sa tom malo većom veličinom ekrana, novi Air je lakši i fizički manji.

Apple je takođe vratio Magsafe punjenje i dodao još nekoliko boja, iako su malo prigušene u poređenju sa onim što smo očekivali. Za one koji su voljni da povećaju svoj budžet, ovaj laptop će im dobro poslužiti, možda čak i izvan studiranja.

 1. Google Pixelbook Go
  Najbolji Chromebook za studente
Google PixelBook Go recenzija
Najbolje za:Učenike osnovnih i srednjih škola, studenti kojima nije potreban pun OS
Procesor:Intel Core m3 – i7
Grafika:Intel UHD Graphics 615 (300MHz)
Ram:8GB – 16GB
Ekran:Full HD ekran – 4K Ultra HD molekularni ekran
Prostor:64GB – 256GB
Specifikacija Google Pixelbook Go

Pozitivno: Neverovatno trajanje baterije, Neverovatna „Hush“ tastatura

Negativno: Nema biometrijske prijave, Neverovatne cene u srednjem i visokom rangu.

Pošto je Google objavio svoj Pixelbook Go, vaše čekanje je završeno. Konačno, postoji pristupačna opcija za vas ako je premium cena Google Pikelbook-a izvan vašeg budžeta. Doduše, to nije baš pravi luksuzni uređaj o kojem ste sanjali, čak i ako bi neke od nadograđenih konfiguracija mogle imati istu cenu. Međutim, budite sigurni da će vam se ovaj Chromebook svideti, baš kao što smo ga i zavoleli tokom testiranja.

Može da se pohvali neverovatnim trajanjem baterije koja nam je dala preko 11 sati tokom našeg testiranja, još impresivnijom tastaturom – jednom od naših favorita, i web kamerom od 1080p, koju nećete često viđati na jeftinijim laptopovima u 2022. Iznenađujuće ima pristojnu količinu snage ispod haube, savršeno za one koji obavljaju više zadataka i istraživače koji vole da drže 20 kartica otvorenim.

 1. Surface Laptop Go 2
  Najprenosiviji, ali najsposobniji studentski laptop
Surface Laptop Go 2 laptop
Najbolje za:Studenti kojima je prioritet prenosivost i moć
Procesor:Intel Core i5-1135G7 11. generacije
Grafika:Intel Iris
Ram:4GB – 8GB
Ekran:12,4-inčni 1536 k 1024 PixelSense ekran osetljiv na dodir
Prostor:128GB, 256GB
Specifikacija Surface Laptop Go 2

Pozitivno: Odličan kvalitet izrade, Neverovatan ekran, Udobna tastatura

Negativno: Tastatura nema pozadinsko osvetljenje

Premijum laptop ne mora da dolazi sa tom premium cenom, a Surface Laptop Go 2 je pristupačan čak i u svojoj najsloženijoj konfiguraciji. Izgleda više nego odlično i dolazi sa niskom cenom. To je dobro izgrađena mašina zatvorena u uglavnom aluminijumsom kućištu – dno je plastično – za koju se čini da može da podnese dobar deo habanja. Njegova tastatura i dodirna tabla su dobri koliko god mogu, čak i ako nema pozadinskog osvetljenja. Na kraju krajeva, negde mora da postoji kompromis oko cene.

Uprkos nižoj rezoluciji, ekran je zapravo iznenađujuće dobar. U stvari, nismo shvatili da nije pun HD dok nismo pogledali njegove specifikacije. Njegov odnos 3:2 nam je dao malo više vertikalnih pozicija za rad uprkos njegovom manjem ekranu od 12,4 inča. Što se tiče performansi, neće osvojiti nijednu nagradu, ali smo bili u mogućnosti da uradimo mnogo više zadataka dok smo prolazili kroz naš svakodnevni posao. Poslednja stvar koja ovo čini tako solidnim saputnikom za studente u pokretu je njegova celodnevna baterija. Tokom našeg testa “filmskog festivala”, izdržao je impresivnih 8 sati i 25 minuta.

 1. Acer Aspire 5 (2022)
  Pristupačan laptop dovoljno moćan da se nosi sa igrama
6. Acer Aspire 5 (2022) recenzija
Najbolje za:Studenti sa budžetom kojima je potrebno više snage
Procesor:AMD Ryzen 3 – AMD Ryzen 7, Intel 11. generacije Core i5 – Intel Core i7 12. generacije
Grafika:AMD Radeon Graphics, Intel UHD Graphics – Intel Iris Kse
Ram:8GB – 16GB
Ekran:Ekran od 14 inča 1920 x 1080 – Ekran od 17,3 inča 1920×1080
Prostor:128GB – 1TB SSD
Specifikacija Acer Aspire 5 (2022)

Pozitivno: Konkurentna cena, Čvrsta konstrukcija sa pristojnom prenosivošću, Pristojan vek trajanja baterije u odnosu na cenu.

Negativno: Skroman učinak

Ono što spada pod „Acer Aspire 5“ kišobran bi verovatno predstavljalo pet ili više različitih modela za drugi brend. Dakle, odabir pravog za vas može biti zbunjujući. Ne samo da ga možete pronaći sa čitavim nizom procesora i AMD-a i Intel-a, već ga možete pronaći u tri različite veličine.

Uz to, možete dobiti prilično moćne procesore i dovoljno RAM-a za lagane igre. Čak i sa osnovnim modelom od 14 inča, uspeli smo da dobijemo neke respektabilne rezultate u našem testiranju performansi. Takođe nam je omogućio pristojan vek trajanja baterije od šest i po sati koji bi trebalo da vam traje veći deo dana sve dok ne radite intenzivne zadatke.

Možda nije tako tanak kao neki drugi na ovoj listi, ali nije previše težak, teži ispod 1.80kg za 14-inčni model. Ali ono što ovo čini vrednim razmatranja je njegova cena. Bez obzira koji model gledate, dobijate veliku vrednost za potpuno opremljen laptop koji nije Chromebook.

 1. Lenovo IdeaPad Duet 5 OLED Chromebook
  Studentski laptop sa najboljim trajanjem baterije
Najbolje za:Učenici sa puno aktivnosti van škole
Procesor:Qualcomm Snapdragon SC7180
Grafika:Integrisana grafička
Ram:4GB
Ekran:13,3-inčni OLED ekran osetljiv na dodir 1920x1080p
Prostor:256GB eMMC
Specifikacija Lenovo IdeaPad Duet 5 OLED Chromebook

Pozitivno: Prekrasan displej, Fenomenalno trajanje baterije

Negativno: “Klimava” tastatura, Težak stalak

Lenovo IdeaPad Duet 5 OLED Chromebook nije samo među najboljim laptopovima za studente. To je jedan od najboljih Chromebook-ova na tržištu. Impresivan u pogledu performansi i trajanja baterije, takođe dolazi u neverovatno prenosivom obliku. Ta briljantna kombinacija dugovečnosti i prenosivosti čini ga idealnim za nošenje po fakultetu, odlazak na sastanke saveta učenika i opuštanje u krevetu posle školskih obaveza.

To trajanje baterije je toliko fenomenalno, u stvari, izdržao je 16 sati i 20 minuta tokom našeg testa “filmskog festivala”. Naravno, vredi pomena i taj fensi novi OLED ekran. Možda zvuči kao vrhunska funkcija za studente, ali s obzirom na pristupačnu cenu ovog Chromebook-a. U međuvremenu, odvojiva tastatura, iako je još uvek slaba zbog svog uklonjivog dizajna, sada je prostranija. Sada je mnogo udobnije koristiti za kucanje tih školskih izveštaja. Svaki učenik od srednje škole do fakulteta će voleti ovaj Chromebook.

 1. Dell KSPS 15 (2021)
  Najbolji laptop za studente mašinstva
Najbolje za:Studenti mašinstva sa velikim grafičkim zahtevima
Procesor:Intel Core i7 11. generacije
Grafika:Nvidia GeForce RTX 3050 Ti
Ram:16GB – 64GB
Ekran:15,6-inčni 3,5K 3456×2160 OLED ekran osetljiv na dodir
Prostor:512GB – 4TB SSD
Specifikacija Dell KSPS 15 (2021)

Pozitivno: 3,5K OLED je apsolutni san, Odlična tastatura i trackpad, Lakši od svog prethodnika

Negativno: Cena, Trajanje baterije je iznenađujuće kratko

Sada sa opcijom OLED ekrana, Dell KSPS 15 je uzvišeniji nego ikada. Doduše, više odgovara profesionalcima zbog svoje vrhunske cene. Međutim, on takođe ima svoje mesto u svetu studenata, posebno na odseku za inženjering gde su učenicima potrebni snažniji unutrašnji elementi da bi se nosili sa svakodnevnim školskim radom.

Snažni čipovi i diskretna grafika Dell KSPS 15 – da ne spominjemo, do 64 GB memorije – trebalo bi da budu više nego dovoljni. Utvrdili smo da ovaj laptop radi neverovatno dobro sa zadacima sa CPU-om i nekim radnim opterećenjima koja zahtevaju veliku grafiku. Do đavola, čak i taj OLED ekran, za koji smo utvrdili da ne samo da je apsolutni zapanjujući, već i da pruža 100% DCI-P3 pokrivenost boja… znate, u slučaju da se bavite kinematografijom, vredi platiti malo više. Samo imajte na umu da nećete imati ceo dan trajanja baterije, pa budite sigurni da taj punjač bude pri ruci.

 1. Asus ROG Zephirus G14
  Najbolji laptop za igre za studente
Najbolje za:Studenti koji vole da igraju igrice
Procesor:AMD Ryzen 7 – AMD Ryzen 9
Grafika:Nvidia GeForce RTX 1650 – Nvidia GeForce RTX 3060, AMD Radeon RX 6800S
Ram:8GB – 32GB
Ekran:14-inčni ekran od 1920×1080 – ekran od 2560×1440
Prostor:512GB – 1TB SSD
Specifikacija Asus ROG Zephirus G14

Pozitivno: Odlične perfomanse, Odličan vek trajanja baterije za laptop na kojem se igraju igre, Tanak i lagan

Negativno: Cena, Nema web kamere

Gaming laptopovi nisu jeftini i Asus ROG Zephirus G14 nije izuzetak. Međutim, u svojoj najosnovnijoj konfiguraciji, vratiće vam se koliko i 13-inčni MacBook Pro, dok vam daje pristup toj dobroti igara, čak i ako je na 1080p sa nekim kompromisima u podešavanjima. Čak i sa modelom opremljenim RTX 2060 Max-Q, uspeli smo da dobijemo pristojne brzine kadrova iz AAA naslova kao što je Metro Exodus na Ultra podešavanjima.

Ali, ono po čemu se Zephirus G14 ističe, posebno imajući u vidu da postoje jeftiniji za tu gaming ispravku, jeste njegov faktor forme i trajanje baterije. Kao prenosivi od 14 inča sa težinom od nešto manje od 1,80kg, prenosiviji je od bilo kog drugog laptopa za igre. Lako se uvlači u ranac za igranje igara (i školskih rančeva) i neće vas opterećivati kao većina konkurencije.

Takođe se bori protiv trenda lošeg trajanja baterije koji muči većinu laptopova za igre. Neće vam dati ni blizu onoga što će dati najbolji Chromebook-ovi ili Ultrabook-ovi, ali smo u našem testiranju uspeli da izvučemo solidnih osam sati, daleko više od pet sati ili manje koje očekujemo od prenosivog uređaja za igre. Samo se potrudite da imate pristup utičnici da biste pokrenuli Ciberpunk 2077.

Kako odabrati najbolji studentski laptop za vas

Jedno od najvećih razmatranja koje treba da imate pri odabiru studentskog laptopa je trajanje baterije – potrebno vam je nešto što će trajati ceo dan tokom časova i još poredtoga trebalo bi ostati za kasno učenje u biblioteci.

Studentski laptop računari bi takođe idealno trebalo da budu i svestrani i lagani jer ćete želeti nešto što može da obavlja više zadataka sa svim programima koji će vam trebati, a da vam ne bude teško da nosite sa sobom. Svestranost je ključna za studentski laptop, posebno za predmete koji će vas naterati da prelazite napred-nazad između objavljenog rada i eseja koji pokušavate da završite na vreme.

Budžet je takođe važan faktor pri odabiru najboljeg studentskog laptopa za vaše univerzitetsko iskustvo. Ne može svako da izdvoji tonu novca za studentski laptop – mi to apsolutno razumemo – tako da morate biti sigurni da izaberete nešto što ispunjava sve vaše kriterijume, a da pritom ne preterate sa svojim budžetom. Lako je pronaći odličan studentski laptop u okviru svog cenovnog ranga ovih dana, a još bolje kada pronađete rasprodaju i dobijete dobru ponudu.

Kako testiramo studentske laptopove

Znamo da kupovina novog laptopa može biti ogromna investicija. Još više sa laptopima za studente. Zato svoj posao shvatamo ozbiljno i detaljno testiramo svaki laptop koji preporučujemo na ovoj listi.

Taj proces uključuje njihovo korišćenje u našem svakodnevnom životu da vidimo koliko dugo traje njihova baterija, koliko su robusni – studenti ipak imaju užurbane živote. Takođe posmatramo njihov dizajn, uključujući i to koliko su elegantni, da li su tanki i dovoljno lagani za nošenje i koliko su udobni za rad. Pošto su web kamere i mikrofon u laptopu takođe izuzetno važni, posebno ovih dana, odvajamo vreme da i njih testiramo.


Kada je reč o performansama, koristimo mešavinu testova iz stvarnog sveta i sintetičkih merila da bismo videli koliko su moćni (ili ne) ovi laptopi. To znači da koristite Windows 10 (ili Chrome OS na Chromebook-ovima i macOS na MacBook-ovima) i da pokrećete razne aplikacije i vidite koliko se brzo učitavaju, beležeći sve probleme.

Trajanje baterije je takođe važno, tako da ćemo pratiti koliko dugo možemo da koristimo laptop bez potrebe za punjenjem. Da bismo dobili određene brojeve, takođe pokrećemo sopstvenu proveru trajanja baterije koja pušta 1080p film dok se baterija ne isprazni i test za trajanje baterije PC Mark 10, koji replicira upotrebu u stvarnom svetu, kao što je pregledanje weba i kreiranje dokumenata. Ovi testovi nam daju odličnu predstavu o tome koliko dugo traju baterije u ovim laptopovima.

Kada je sve rečeno i urađeno, onda uzimamo sve što smo naučili o laptopu i uporedimo ga sa njegovom cenom, da vidimo da li studentima nudi najbolju vrednost.