Blogovanje

Najbolje platforme za blogovanje u 2022

Započnite svoj blog za nekoliko minuta pomoću najbolje alatke za blogove.

Besplatni sajtovi za blogovanje su prošli dug put poslednjih godina i sada je lakše nego ikada napraviti blog profesionalnog izgleda da biste podelili hobi sa ljudima koji isto misle, izrazili svoje mišljenje i uspostavili prisustvo na mreži.

Ove besplatne platforme za blogovanje su namenjeni blogerima hobistima – blogovi se kreiraju i upravljaju na mreži, a hostuju se na sopstvenim serverima platforme za blogovanje. Ako želite da kreirate blog koji se samostalno hostuje, verzija WordPress-a za preuzimanje je odlična opcija, sa potpunom fleksibilnošću, podrškom za dodatke trećih strana i isto toliko prostora za skladištenje kako to dozvoljava vaš hosting plan.

Naš savet bi bio da se klonite besplatnih platformi za blogovanje ako možete, jer to nije uvek dobra opcija za većinu. Međutim, ako i dalje želite da nastavite, napravili smo listu najboljih platforma za blogovanje.

Ovo su najbolji sajtovi za blogovanje u 2022

Wix

Dobijte moćnu funkcionalnost za pravljenje blogova i još mnogo toga za pokretanje

Wix Blogovanje

Wix ima niz plaćenih planova pretplate, ali i besplatnu ponudu, iako je najbolje napomenuti unapred da ovo ima neka ogranicenja. Uz besplatniplan, vaš web sajt će imati Vix brend, a bićete ograničeni na 500 MB prenosa podataka mesečno, tako da nije za sajtove sa velikim prometom. Takođe dobijate samo 500 MB skladišnog prostora, tako da imajte to na umu.

Osim ovih ograničenja, slobodni ste da napravite blog sa neograničenim brojem stranica, a ono po čemu se Vix zaista ističe je svojom moćnom funkcionalnošću bloga. Uređivač je možda jednostavan, ali dobijate pristup svim stvarima koje su vam potrebne – od galerija slika do video zapisa i muzike – i postoji mnogo načina da prilagodite objavu.

Takođe postoji mnogo fleksibilnosti u načinu na koji možete da zakažete postove i uredni detalji poput mogućnosti podešavanja stvari tako da se objave automatski prosleđuju na Facebook kada se objave. Na primer, postoji funkcija pod nazivom Vix Bookings koja omogućava klijentima da zakazuju sastanke i časove direktno na vašem web sajtu.

A ono što Vix čini zaista ubedljivim je to što povrh ovoga, osim podrške za blog, dobijate i ostatak onoga što ovaj kreator sajta nudi. To uključuje korišćenje Vix-ovog ADI (Veštačka inteligencija dizajna) uređivača, koji će tražiti neke osnovne informacije o vrsti sajta koji želite da kreirate i funkcijama koje želite, i brzo će proizvesti nešto u tom smislu za vas. To je impresivna karakteristika za početnike, naravno.

Tu je i pohvalno raznolika podrška za različite vrste medija i kvalitetna korisnička podrška za pokretanje (da, čak i na besplatnom planu). Wix Turbo funkcija je takođe pri ruci, a to značajno povećava brzinu i performanse samog web sajta ili bloga.

Kada uzmete u obzir šta dobijate, propusni opseg i ograničenja podataka ne izgledaju baš ohrabrujuće zbog ograničenja koje imate na planu prostora ali uvek možete nadograditi kasnije ako želite da ih se oslobodite na duži rok.

WordPress

Napredne funkcije, dodaci i izdašan dodatak za skladištenje.

Wordpress Blogovanje

Moćan i veoma prilagodljiv, WordPress je sjajna platforma za blogove bilo koje veličine i blogere svih nivoa iskustva.

Kreiranje vašeg prvog bloga je vrlo jednostavno, uz jednostavan čarobnjak koji vas vodi kroz proces odabira imena i odgovarajuće teme. Možete odmah početi da pišete postove, ali prava zabava leži u naprednijem uređivaču, koji vam omogućava da prilagodite praktično svaki aspekt izgleda vašeg bloga.

Za razliku od nekih sajtova za blogovanje, WordPress nije prevlačenje i ispuštanje i moraćete da se upoznate sa njegovim sistemom menija. Međutim, to je vredno truda i omogućava vam da kreirate nešto zaista lično. Urednik vam takođe omogućava da kreirate statične stranice – kao što je biografija pisca, na primer.

Interfejs nakon pisanja je sličan običnom desktop procesoru teksta (iako su neke opcije predstavljene na traci sa alatkama na vrhu, dok se druge nalaze u meniju sa strane, što u početku može biti malo zbunjujuće). Opet, vreme provedeno u upoznavanju interfejsa je nagrađeno naprednim funkcijama kao što su prilagodljiva dugmad za deljenje društvenih medija, geografsko označavanje i mogućnost odabira prilagođenog stila za pojedinačne objave.

Ponekad biste možda želeli da napravite galeriju fotografija, na primer, a ponekad bi stil koji je više fokusiran na tekst bio prikladniji. Takođe možete da vidite i uredite HTML izvor.

Kako vaš blog raste, WordPress vam omogućava da pratite njegovu statistiku, uključujući preglede stranica, posetioce, lajkove i komentare tokom vremena. Takođe možete videti kako čitaoci dolaze do vašeg sajta, koji sadržaj su pregledali i gde se nalaze u svetu, što je sve veoma korisno u smislu mogućnosti da svoj sadržaj prilagodite u skladu sa tim.

Vaš sajt je hostovan na WordPress serverima, sa adresom u formatu vassajt.wordpress.com. Korisnici besplatne usluge ne dobijaju podršku putem e-pošte ili ćaskanja uživo, ali forumi WordPress zajednice su veoma aktivni i na pitanja se obično odgovara u roku od nekoliko minuta. Pored toga, zaštita privatnosti za domene koji su registrovani na WordPress.com je besplatna.

WordPress prikazuje oglase na besplatnim blogovima, pod uslovom da možete da živite sa tim, to je vrhunsko rešenje za besplatan sajt za blogovanje.

Blogger

Poseduje funkcije prilagođene mobilnim uređajima i integraciju Google aplikacije

Blogger blog

Blogger je još jedna odlična platforma za blogovanje. Nije toliko moćan kao WordPress, ali s druge strane, pristupačniji je novim korisnicima, što ne čudi kada saznate da je u vlasništvu Gugla.

Blogger nudi odličan izbor šablona, od kojih svi uključuju mobilne verzije optimizovane za manje ekrane – veoma razuman dodatak sa toliko ljudi koji ovih dana pristupaju onlajn sadržaju preko pametnih telefona.

Blogger-ov alat za naknadno uređivanje je sličan WordPress-u, ali nudi manje opcija. Kao rezultat toga, njegove trake sa alatkama su manje zbunjujuće – kompromis između snage i upotrebljivosti.

Jedna od najboljih funkcija Blogger-a je njegova integracija sa drugim Google aplikacijama i uslugama. Na primer, koristi vaš nalog na Google disku za skladištenje slika i drugih datoteka za vaš blog. Google disk vam daje 15 GB besplatnog prostora, tako da je Blogger dobar izbor ako planirate da delite mnogo fotografija visoke rezolucije.

Komentari neželjene pošte predstavljaju veliki problem na blogovima, tako da Blogger-ov automatski filter neželjene pošte može pomoći da sačuvate vaš razum. Možete da nadgledate komentare preko Blogger-ove kontrolne table, koja vam takođe omogućava da vidite statistiku posetilaca. Ovde postoje neke zgodne vizuelizacije, uključujući mapu sveta koja prikazuje globalnu distribuciju vaših čitalaca.

Vaš blog će imati adresu u formatu vasblog.blogger.com i, kao i sve Google usluge, uključivaće oglase. Podrška je dostupna preko Blogger korisničkog foruma, koji je veoma aktivan, ali ima čudan raspored koji može biti malo odvratan.

U svim ostalim aspektima, Blogger je briljantan – ukratko, to je jedan od najboljih besplatnih sajtova za blogovanje ako dajete prednost jednostavnosti korišćenja u odnosu na fleksibilnost, posebno ako ste i vi ljubitelj Google ekosistem.

Squarespace

Širok spektar šablona za blogove

Squarespace Blog

Squarespace omogućava blogerima da budu kreativni sa svojim širokim izborom šablona, podstičući sve vrste blogera da izraze sebe, svoj brend ili kompaniju na mreži. Nude više od 100 fleksibilnih šablona koji se u potpunosti prilagođavaju mobilnim uređajima.

Sa Squarespace-om možete kreirati svoj blog sa određenom grupom šablona ili ako već imate Squarespace web sajt, možete jednostavno dodati stranicu bloga.

Postoji i fleksibilnost objavljivanja na vašem blogu mesečno, nedeljno ili dnevno, sa lakoćom jer Squarespace nudi funkciju zakazivanja za vas da izaberete vreme i datum kada želite da vaš sadržaj bude objavljen. Takođe možete da dodate druge saradnike na svoj blog tako da saradnici dodaju svoje postove.

Ako naiđete na probleme dok pravite svoj web sajt za blogovanje na Squarespace, imaćete pristup personalizovanoj podršci Squarespace tima za brigu o korisnicima putem e-pošte ili ćaskanja uživo – koji rade sa dizajnerima i inženjerima u kancelarijama Squarespace u Njujorku, Dablinu i Portlandu.

Da biste započeli, od vas će se tražiti da odgovorite na nekoliko pitanja o vrsti bloga koji ćete kreirati kako bi Squarespace isporučio prave proizvode za vas.

Weebly

Prevucite i otpustite svoj put do bloga koji izgleda pametno

Weebly blogovanje

Weebly koristi modularni pristup izgradnji bloga, sa uređivačem prevuci i otpusti koji vam omogućava da izaberete koje elemente želite da dodate na svoj web sajt.

Izaberite osnovni šablon, a zatim postavite različite vrste sadržaja na stranicu, uključujući veze na društvenim mrežama, tekst, slike, mape i delove koda. To je osvežavajuće jednostavan način da napravite blog koji vam se čini jedinstvenim, ali ne zahteva nikakvo petljanje sa menijima.

Međutim, vredi napomenuti da se određeni blokovi sadržaja mogu pozicionirati samo u određenim oblastima, nije potpuno besplatno za sve. Ovo ima smisla – prisiljavanje da se držite granica izabranog šablona sprečava da stranica izgleda neuredno – ali možda ćete to smatrati ograničavanjem.

Objave na blogu se prave na isti način: prevucite okvire za tekst, okvire za slike, dugmad i prelome stranica na svoje mesto, a zatim kliknite da biste ih izmenili. Jedna posebno zgodna karakteristika je „tajna radna veza“, koja vam omogućava da pregledate svoj neobjavljeni post, pa čak i da ga podelite sa drugima putem e-pošte pre nego što ga pustite u prirodu.

Weebly ima neke druge zanimljive trikove u rukavu, uključujući oblast za lepljenje koda za praćenje Google analitike.

Dato vam je samo 500 MB za otpremanje sadržaja. Weebly postavlja oglas u podnožje vašeg sajta, ali ne prikriva nijedan vaš sadržaj.