kompjuter nece da upali

Kompjuter neće da se upali

Šta učiniti kada se čini da se kompjuter ne uključuje?
Među mnogim načinima na koje se kompjuter neće uključiti, potpuni gubitak napajanja retko je najgori scenario. Postoji šansa da vaš kompjuter ne dobija napajanje zbog ozbiljnog problema, ali je malo verovatno.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se desktop, laptop ili tablet računar, kao što je Surface Pro, ne može uključiti, tako da morate proći kroz kompletnu proceduru za rešavanje problema.

  • Težina: prosečna
  • Potrebno vreme: Od minuta do sati u zavisnosti od toga zašto računar ne dobija napajanje
  • Šta će vam trebati: Vaš AC adapter (punjač) ako rešavate probleme sa tabletom ili laptopom, a možda i šrafciger ako radite na desktopu

Kako popraviti kompjuter koji neće da upali

  1. Verovali ili ne, razlog broj jedan zašto se računar neće uključiti je taj što ga niste uključili!
Kompjuter nece da upali

Pre nego što započnete ponekad dugotrajan proces rešavanja problema, uverite se da ste uključili svaki prekidač za napajanje i dugme za napajanje uključeno u vaš računarski sistem:

  • Dugme/prekidač za napajanje, obično se nalazi na prednjoj strani kućišta kompjutera ili na vrhu ili sa strane laptopa ili tableta
  • Prekidač za napajanje na zadnjoj strani kompjutera, obično samo važi za destop računare
  • Prekidač za napajanje na provodniku, štitniku od prenapona ili UPS-u, ako koristite bilo koji od njih

2. Proverite da li su kablovi za napajanje kompjutera isključeni. Labav ili isključen kabl za napajanje je jedan od glavnih razloga zašto se kompjuter neće uključiti.

Savet: Iako vaš laptop radi na bateriju, trebalo bi da se uverite da je adapter naizmenične struje ispravno priključen, barem tokom rešavanja problema. Ako ga redovno držite uključenim, ali se olabavio, a baterija je sada prazna, vaš laptop se možda ne napaja iz ovog razloga.

3. Uključite svoj tablet, laptop ili kompjuter direktno u zid ako već nije. Drugim rečima, uklonite sve trake za napajanje, rezervne baterije ili druge uređaje za distribuciju struje između kompjutera i zidne utičnice.

Ako vaš računar počne da se napaja nakon ovoga, nešto što ste uklonili iz izmedju kompjutera je uzrok problema. Verovatno ćete morati da zamenite zaštitnik od prenapona ili druge uređaje za distribuciju struje. Ako se ništa ne popravi, nastavite sa rešavanjem problema sa kompjuterom priključenim na zid da bi stvari bile jednostavne.

4. Izvršite “test sa lampom” da biste proverili da li se napajanje obezbeđuje sa zida. Vaš kompjuter se neće uključiti ako se ne napaja, tako da morate da potvrdite da izvor napajanja radi ispravno.

Napomena: Ne preporučujem testiranje utičnice multimetrom. Ponekad isključeni prekidač može da ispusti dovoljno snage da pokaže odgovarajući napon na meraču, ostavljajući vas sa pretpostavkom da vaša struja radi. Postavljanje pravog “opterećenja” na utičnicu, poput lampe, je bolja opcija.

5. Proverite da li je prekidač napona napajanja ispravno podešen ako ste na kućnom kompjuteru. Ako ulazni napon za jedinicu za napajanje (PSU) ne odgovara ispravnom podešavanju za vašu zemlju, vaš kompjuter se možda uopšte neće uključiti.

6. Uklonite glavnu bateriju iz laptopa ili tableta i pokušajte da koristite samo napajanje naizmeničnom strujom. Da, sasvim je u redu da pokrenete svoj prenosivi računar bez instalirane baterije.

Ako se vaš laptop uključi nakon pokušaja ovoga, to znači da je vaša baterija uzrok problema i da biste je trebali zamijeniti. Dok je ne zamenite, slobodno koristite laptop, sve dok ste blizu utičnice!

7. Pažljivo proverite da li je utikač za napajanje na laptopu ili tabletu oštećen. Proverite da li postoje slomljene/savijene igle i delovi krhotina koji bi mogli da sprečavaju laptop da se napaja i napuni bateriju.

Beleška: Osim ispravljanja savijene igle ili čišćenja neke prljavštine, verovatno ćete morati da potražite usluge profesionalne službe za popravku računara da biste ispravili sve veće probleme koje vidite ovde. Obavezno uklonite unutrašnju bateriju laptopa da biste izbegli rizik od udara ako sami radite na tome.

8. Zamenite kabl za napajanje računara ili adapter naizmenične struje. Na desktopu, ovo je kabl za napajanje koji prolazi između kućišta kompjutera i izvora napajanja. Adapter za naizmeničnu struju za tablet ili laptop je kabl koji uključite u zid da biste napunili bateriju (obično ima malo svetlo na sebi).

punjac za laptop

Loš AC adapter (punjač) je čest razlog zašto se tableti i laptopi uopšte ne uključuju. Čak i ako ne koristite redovno kabl za napajanje, ako je se pokvario, to znači da vam nije punio bateriju.

Savet: Loš kabl za napajanje nije čest uzrok zašto kompjuter ne dobija napajanje, ali se dešava i veoma ga je lako testirati. Možete koristiti onaj koji napaja vaš monitor ili sa drugog kompjutera ili novi.

9. Zamenite CMOS bateriju, posebno ako je vaš kompjuter star više od nekoliko godina ili je proveo dosta vremena isključen ili sa uklonjenom glavnom baterijom. Verovali ili ne, loša CMOS baterija je relativno čest uzrok kompjutera koji izgleda kao da se ne napaja.

Nova CMOS baterija koštaće vas ispod 10 eura, a možete je kupiti bilo gde gde se prodaju baterije.

10. Proverite da li je prekidač za napajanje povezan sa matičnom pločom ako koristite kućni kompjuter. To nije uobičajena tačka kvara, ali vaš računar se možda ne uključuje jer dugme za napajanje nije pravilno povezano na matičnu ploču.

Savet: Većina prekidača kućišta je povezana sa matičnom pločom preko crvenog i crnog upredenog para žica. Ako ove žice nisu bezbedno povezane ili uopšte nisu povezane, to je verovatno razlog zašto se kompjuter ne uključuje. Laptop ili tablet često imaju sličnu vezu između dugmeta i matične ploče, ali im je skoro nemoguće pristupiti.

11. Testirajte napajanje ako koristite desktop kompjuter. U ovom trenutku vašeg rešavanja problema, barem za vas desktop ljude, vrlo je verovatno da jedinica za napajanje u vašem računaru više ne radi i trebalo bi da je zamenite. Međutim, trebalo bi da ga testirate da biste bili sigurni. Nema razloga za zamenu radnog komada hardvera kada je testiranje prilično jednostavno.

Upozorenje: Miris ozona ili buka veoma visokog tona, u kombinaciji sa nedostatkom napajanja u kompjuteru, gotovo je siguran pokazatelj da je napajanje loše. Odmah isključite kompjuter i preskočite testiranje. Zamenite napajanje ako ne prođe vaše testiranje ili ako osetite simptome koje sam upravo opisao. Nakon zamene, držite računar uključen 5 minuta pre nego što ga pokrenete, tako da CMOS baterija ima vremena da se napuni.

Važno: U većini slučajeva, kada se desktop kompjuter ne napaja, krivac je neispravan izvor napajanja. Ovo ponovo pominjem da bih naglasio da ne bi trebalo da preskočite ovaj korak za rešavanje problema. Sledećih nekoliko uzroka koje treba razmotriti nisu ni približno tako česti.

12. Testirajte dugme za napajanje na prednjoj strani kućišta kompjutera i zamenite ga ako ne prođe vaše testiranje. Ovaj korak važi samo za desktop kompjutere.

Savet: U zavisnosti od dizajna kućišta vašeg kompjutera, možda ćete moći da koristite dugme za resetovanje u međuvremenu da biste uključili kompjuter.

Savet: Neke matične ploče imaju sićušna dugmad za napajanje ugrađena u same ploče, što omogućava lakši način testiranja dugmeta za napajanje na kućištu. Ako vaša matična ploča ima ovo i radi za napajanje kompjutera, dugme za napajanje na kućištu verovatno treba da se zameni.

13. Zamenite matičnu ploču ako koristite kućni kompjuter. Ako ste sigurni da zidno napajanje, napajanje i dugme za napajanje rade, verovatno postoji problem sa matičnom pločom vašeg kompjutera i trebalo bi da je zamenite.

Beleška: Iako je to savršeno izvodljivo za svakoga sa malo strpljenja, zamena matične ploče retko je brz, lak ili jeftin zadatak. Budite sigurni da ste iscrpili sve ostale savete za rešavanje problema koje sam dao iznad pre nego što zamenite matičnu ploču.

Savet: Toplo preporučujem da testirate kompjuter pomoću kartice za samotestiranje po uključenju da biste potvrdili da je matična ploča uzrok zašto se kompjuter uopšte ne uključuje.

Važno: Zamena matične ploče je verovatno pravi način delovanja i sa laptopom ili tabletom. Ipak, matične ploče u ovim tipovima uređaja su veoma retko zamenljive od strane korisnika. Sledeći najbolji način za vas je da potražite profesionalnu uslugu za uređaje.

14. U ovom trenutku, vaš kompjuter bi trebalo da ponovo radi ukoliko ste ispratili sve korake.

Saveti i više informacija

  • Da li rešavate ovaj problem na kompjuteru koji ste upravo sami napravili? Ako jeste, triput proverite svoju konfiguraciju! Postoji pristojna šansa da se vaš kompjuter ne uključuje zbog pogrešne konfiguracije, a ne zbog stvarnog hardverskog kvara.
  • Da li smo propustili korak za rešavanje problema koji vam je pomogao (ili bi mogao pomoći nekom drugom) da popravite kompjuter koji ne pokazuje znake života? Obavestite me i rado ću dopuniti ovaj članak.

Zašto se moj PC monitor ne uključuje?

Ako se vaš monitor ne uključi, trebalo bi da pogledate nekoliko stvari. Proverite da li postoji lampica napajanja na monitoru i računaru i da li je napajanje bezbedno povezano. Vaš kompjuter možda ima problema pri vraćanju iz hibernacije ili režima pripravnosti/spavanja.

Zašto se moji ventilatori na kompjuteru ne uključuju?

Ako se ventilator centralne procesorske jedinice (CPU) ne uključi, prva stvar koju treba pogledati je da li kompjuter prijavljuje greške. Pogledajte i oštećenja hardvera i probleme sa softverom. Ako ne vidite nikakvo fizičko oštećenje, pogledajte drajvere koji kontrolišu ventilator ili čak podešavanja BIOS-a.