gejming ram

Koliko RAM-a potrebno za igranje igara?

Koliko RAM-a vam je potrebno da igrate igrice?

Koliko RAM-a vam je potrebno za igranje u velikoj meri zavisi od toga koje igre želite da igrate i kako želite da ih igrate. Ako želite da puštate najnovija AAA izdanja na najvišim mogućim podešavanjima, onda će vam za to pomoći da svaka komponenta vašeg računara bude vrhunska, uključujući RAM. Međutim, ako želite da igrate manje zahtevne ili indie igre na nižim podešavanjima, možete se proći sa mnogo manje memorije.

Koliko RAM-a mi je potrebno za igranje igara?

Iako svaki igrač i računar za igre imaju različite potrebe za tipovima igara koje igraju, opšte pravilo o RAM-u može se primeniti na široke kategorije.

Ram za igrice
RAM memorija sama po sebi ima relativno mali uticaj na performanse igara. Međutim, premalo će dovesti do toga da nećete moći da igrate neke igre. Ako ste u nedoumici, proverite minimalne i preporučene specifikacije za igre koje pokušavate da igrate.
  • 8GB: Ako želite da igrate starije igre, indie igre ili one sa manje zahtevnim specifikacijama, 8GB je dovoljno da se igrate. Imaće dovoljno da pokrene operativni sistem i pozadinske aplikacije i ostavi nekoliko gigabajta RAM memorije za igre.
  • 16 GB: Za većinu gejmera, posebno one koji igraju moderne i AAA igre, 16 GB RAM-a je najbolja opcija za podešavanja srednjeg opsega. Osigurava da imate dovoljno za pokretanje operativnog sistema, pozadinskih aplikacija i omiljenih igara bez usporavanja ili uskih grla u memoriji.
  • 32 GB: Ako igrate najnovije igrice na visokim podešavanjima ili želite da uređujete ili transkodujete video kada ne igrate, 32 GB RAM-a može da napravi veliku razliku u performansama vašeg sistema. Neke igre, poput Microsoft Flight Simulatora (2020), sada preporučuju 32 GB RAM-a za idealna podešavanja.
  • 64 GB ili više: Veoma malo igrača će trebati ovoliko RAM-a. Ako strimujete i igrate igre na visokim podešavanjima na jednom računaru i imate druge vrhunske komponente poput moćnog procesora, možda bi bilo vredno nadogradnje na 64 GB. Nadogradnja vaše RAM memorije osigurava da nećete imati problema sa malo memorije, a pruža vam i najveću sigurnost za buduće AAA igre.

Da li je 16 GB RAM-a dovoljno za igranje igara?

Za većinu gejmera, 16 GB je više nego dovoljno. 16 GB RAM-a ispunjava minimalne i preporučene specifikacije svake moderne igre, čak i one vrhunske. To neće nužno biti dovoljno za vrhunske performanse u svakoj igrici, ali ne postoji igra sa koju ne možete zavrteti na 16GB RAM-a.

Zaista, za većinu igara izvan najboljih AAA izdanja poslednjih godina, 16 GB je dvostruko više od preporuke.

Da li je 32 GB RAM-a višak?

Pre nekoliko godina, 32 GB RAM-a je bilo previše za igranje igara, zaista korisno samo za uređivanje video zapisa ili istovremeno igranje i striming. Međutim, moderno igranje ima mnogo veće zahteve za igranjem visoke vernosti. Neki aktuelni naslovi mogu da rade najbolje samo ako imate 32 GB RAM-a, tako da je za vrhunske AAA sisteme za igre, 32 GB RAM-a savršeno.

Kako da optimizujem svoj računar za igranje igara?

Da biste optimizovali svoj računar za igranje igara, uverite se da su vaši drajveri za grafičku kartu jesu ažurni, onemogućite programe za pokretanje koji vam nisu potrebni, zaustavite nepotrebne procese i defragmentirajte čvrsti disk. Proverite sistemske zahteve za svoje igre da vidite da li treba da nadogradite RAM ili grafičku karticu.

Koliko RAM-a mi je potrebno za 4K igranje?

Minimum koji vam je potreban za 4K grafiku je 8 GB, ali se preporučuje 16 GB. Većina modernih grafičkih kartica podržava 4K. Takođe vam je potreban 4K monitor.

Koliko RAM-a mi je potrebno za VR igranje?

Većina setova za virtuelnu stvarnost zahteva najmanje 8 GB RAM-a. Uz to, HTC Vive Pro radi sa samo 4 GB, dok druge setove preporučuju 16 GB RAM-a.

Možda Vas zanima: Kako ubrzati kompjuter?