kako ubrzati racunar

Kako ubrzati kompjuter?

Rešavanje problema na računaru sa sporim pokretanjem

Ne morate da se navikavate na zaostajanje sistema. Umesto toga, naučite kako da popravite sporo pokretanje računara pomoću ovih saveta i moći ćete da vratite svoj računar u borbenu formu za kratko vreme.

Zašto se moj kompjuter toliko dugo pali?

Može biti da se vaš pogon za pokretanje pomalo puni i da ne radi na vrhunskom nivou. Možda imate previše programa koji pokušavaju da se pokrenu zajedno sa Windows-om ili bi vaš hardver baš zastareo.

Teško je znati šta je šta dok ne počnete da primenjujete rešenja, vidite šta je zapravo problem.

Kako mogu da ubrzam pokretanje računara?

1.Onemogućite nepotrebne programe za pokretanje: Jedan od glavnih razloga zbog kojih bi vašem računaru trebalo neko vreme da se pokrene je to što sve aplikacije pokušava da učita odmah. Mnogi od njih su verovatno nepotrebni, pa uredite opcije pokretanja operativnog sistema Windows 10 i onemogućite one koje vam zaista nisu potrebne.

Obratite pažnju na sve koji su označeni kao Visok uticaj jer će oni imati veći uticaj na brzinu pokretanja vašeg računara.

Proces je malo drugačiji u operativnom sistemu Windows 11, pa sledite ove korake za konkretnu pomoć sa tim operativnim sistemom.

kako ubrzati racunar

2. Uradite skeniranje malvera: Moguće je da malver proždire sistemske resurse kada se računar pokrene. Obavezno redovno skenirajte u potrazi za malverom.

3.Oslobodite malo prostora na disk jedinici za pokretanje: Ako se vaš boot, ili C disk, približava punom, to može dramatično uticati na performanse. Uverite se da ste oslobodili prostor na svom Windows računaru jer on postaje nizak.

4. Podesite svoj BIOS: Postoje neke BIOS postavke koje možete da omogućite da biste poboljšali brzinu pokretanja, kao što je Fast Boot. Takođe možete da onemogućite logotipe za pokretanje, što može malo da inhibira performanse pokretanja.

5. Ponovo instalirajte Windows: Ako ništa od gore navedenog ne funkcioniše, možda ćete morati da se vratite na tačku vraćanja sistema Windows ili da ponovo instalirate Windows u potpunosti. I jedno i drugo će verovatno rešiti sve probleme sa pokretanjem koje imate.

6. Nadogradite SSD/memoriju: Ako i dalje koristite čvrsti disk kao glavni pogon za pokretanje ili pokušavate da pokrenete moderan Windows 10 ili 11 računar sa 8 GB ili manje memorije, možda je vreme za nadogradnju. Promena pogona za pokretanje u SSD i nadogradnja RAM-a može imati dramatičan efekat na brzinu pokretanja.