Test internet brzine

Kako testirati brzinu interneta

Kako da dobijete tačnu brzinu interneta pomoću testa brzine širokopojasnog pristupa.

Pitate se koliko je zaista brza vaša internet veza? Moraćete da testirate brzinu interneta da biste saznali. Postoji mnogo načina da se to uradi, neki su tačniji od drugih, u zavisnosti od toga zašto testirate.

Besplatni benchmark alati, poput onih popularnih testova brzine interneta i aplikacija za pametne telefone za testiranje propusnog opsega, su dva najčešća načina, ali postoje i drugi, poput testova specifičnih za uslugu, testova pinga i kašnjenja, testova brzine DNS-a i još mnogo toga.

Zašto biste testirali brzinu interneta?

Jedan od uobičajenih razloga za testiranje brzine interneta je da se uverite da dobijate bilo koji propusni opseg na nivou Mbps ili Gbps za koji plaćate svom ISP-u. Ako vaši testovi pokažu redovno sporu vezu, vaš ISP može imati problem i možda ćete imati povraćaj novca u budućnosti.

Drugi razlog je da budete sigurni da ćete moći da gledate filmove sa velikim propusnim opsegom, poput onih od Netflik-a, Hulu-a, Amazon-a i drugih provajdera. Ako vam je brzina interneta prespora, dobićete isprekidani video ili redovno baferovanje.

Ispod su tri najčešća scenarija za testiranje brzine interneta, od kojih svaki zahteva drugačiji metod testiranja:

Sumnjate da vam dobavljač internetskih usluga (ISP) ili bežični provajder ne daje propusni opseg koji plaćate, bilo namerno ili zato što nešto nije u redu.
Veoma ste srećni (ili veoma tužni) zbog stanja vaše brzine interneta i želite da kažete svetu o tome!
Želite da proverite brzinu interneta između vašeg uređaja i usluge koju plaćate, kao što su Netflik, HBO, itd.
Samo se pomerajte nadole dok ne pronađete odeljak koji tražite. Izbor pravog načina za testiranje brzine interneta je prvi i najlakši korak da biste bili sigurni da su rezultati što tačniji.

Kako testirati brzinu interneta kada mislite da je vas internet spor

Da li se većini web sajtova učitava čitavu večnost? Da li su ti video snimci mačaka toliko puferovani da ne možete ni da uživate u njima? Ako je tako, posebno ako je ovo novo ponašanje, onda je definitivno vreme da proverite brzinu interneta.

Evo kako da testirate brzinu interneta kada sumnjate da vam dobavljač kablovske ili DSL mreže ne pruža propusni opseg koji plaćate. Ovo je takođe metod koji možete koristiti i sa svojim mobilnim računarom kada mislite da je vaša bežična ili pristupna internet veza sporija nego što bi trebalo da bude:

  • Pronađite zvaničnu stranicu za testiranje brzine interneta vašeg ISP-a ili pogledajte da li se nalazi na našoj listi testova brzine Interneta koju hostuje ISP.
  • Zatvorite sve druge aplikacije, prozore, programe itd. koji možda koriste vašu internet vezu. Ako ste kod kuće, gde drugi uređaji možda koriste istu vezu, isključite ih ili ih isključite pre početka testa.
  • Pratite uputstva koja ste dobili na ekranu da biste testirali brzinu interneta.
  • Zabeležite rezultate testa brzine. Većina testova brzine interneta vam omogućava da sačuvate sliku rezultata, a neki pružaju URL koji možete da kopirate da biste kasnije ponovo došli do stranice sa rezultatima, ali ako ne, samo napravite snimak ekrana. Imenujte snimak ekrana sa datumom i vremenom kada ste pokrenuli test da biste ga kasnije lako identifikovali.
  • Ponovite korake 3 i 4 nekoliko puta, testirajući svaki put na istom računaru ili uređaju, koristeći isti test brzine interneta.

Ako ustanovite da je vaša brzina interneta konstantno sporija nego što plaćate, vreme je da odnesete ove podatke svom provajderu internet usluga i zatražite uslugu za poboljšanje vaše veze.

Propusni opseg koji se mnogo razlikuje u različito doba dana, ponekad ispunjava ili premašuje ono što plaćate, može imati više veze sa smanjenjem propusnog opsega ili problemima sa kapacitetom kod vašeg ISP-a nego stvarnim problemom. Bez obzira na to, možda je vreme da pregovarate o ceni vašeg plana za velike brzine ili da dobijete popust na nadogradnju.

Spisak sajtova za tesitranje internet brzine