nadogradnja windows 11

Kako nadograditi sa Windows 10 na Windows 11

Trebalo bi da možete besplatno da nadogradite na Windows 11

Proverite da li vaš računar ispunjava uslove: Idite na Start, otkucajte zdravlje, otvorite PC Health Check i kliknite na Proveri sada.
Nadogradnja: Idite na Start > Windows Update Settings > Check for updates. Izaberite Preuzmi i instaliraj pod Nadogradi na Windows 11.

Šta treba znati

Ovaj članak objašnjava kako možete da nadogradite svoj Windows 10 na Windows 11.

Kako izvršiti nadogradnju na Windows 11

Možete da preuzmete i instalirate Windows 11 iz aplikacije Windows Update u operativnom sistemu Windows 10.

Koristite aplikaciju Microsoft PC Health Check da biste proverili da li možete da nadogradite svoju kopiju operativnog sistema Windows 10 na Windows 11. U okvir Windows Search otkucajte zdravlje, otvorite PC Health Check i kliknite na Proveri odmah u okviru Predstavljamo Windows 11.

Beleška
  1. Kliknite na Start, otkucajte Windows Update, a zatim izaberite Windows Update postavke.
Windows 10 update

2. Izaberite Proveri ažuriranja.

nadogradnja windows 10 na windows 11

3. Ako je ažuriranje za Windows 11 dostupno, nadogradnja na Windovs 11 je spremna — i to besplatno! se prikazuje. Izaberite Preuzmi i instaliraj.

Windows 11 instalacija

4. Pročitajte Uslove licenciranja softvera, a zatim izaberite Prihvati i instaliraj.

5. Ponovo pokrenite računar kada se to od vas zatraži.

6. Prijavite se na svoj Windows nalog kada se pojavi prozor za prijavu.

Windows 11 Minimalni sistemski zahtevi

Da biste izvršili nadogradnju na Windows 11, vaš računar mora da ispuni minimalne sistemske zahteve. Zahtevi za Windows 11 funkcionišu malo drugačije od prethodnih minimalnih sistemskih zahteva za operativne sisteme kao što je Windows 10.

Pogledajte stranicu sa sistemskim zahtevima kompanije Microsoft i obratite pažnju na funkcije kao što su UEFI, Safe Boot i TPM 2.0. Oni postoje izvan normalnih zahteva za memorijom, procesorom i grafikom Windows OS-a, koji su inače slični Windows 10.

Napomena: Čak i ako vaš uređaj ispunjava minimalne zahteve, niste obavezni da ga nadogradite. Prelazak sa Windows 10 na Windows 11 ne čini mnogo za vas osim ako niste zainteresovani za funkcije Windows 11, barem dok se podrška za Windows 10 ne ukine.

Da li je Windows 11 besplatan?

Ako ste korisnik sa legalno dobijenom kopijom operativnog sistema Windows 10 i ispunjavate minimalne sistemske zahteve, možete besplatno da izvršite nadogradnju na Windows 11.

Ako ne posedujete kopiju operativnog sistema Windows 10, licence za Windows 11 će biti dostupne za kupovinu.

Kada je Windows 11 pokrenut?

Microsoft je objavio Windows 11 za javnost 5. oktobra 2021.

Koliko dugo traje nadogradnja na Windows 11?

Iako početna nadogradnja može potrajati duže od ažuriranja funkcija operativnog sistema Windows 10, rutinska ažuriranja Windows 11 bi trebalo da budu brža. Ažuriranja će biti 40 posto manja i odvijati se u pozadini, što znači da korisnici mogu koristiti svoje računare i zakazati ažuriranje za kasnije.

Kako da nadogradim Windows 8 na Windows 11?

Najverovatnije ćete morati da kupite licencu za Windows 11 ako vaš računar ispunjava minimalne sistemske zahteve za nadogradnju na Windows 11. Za Windows 8 kraj životnog veka (ističe podrška) u januaru 2023.