Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Kako izlečiti bol u grlu za jedan dan

Bol u grlu može biti veoma neugodan i ometati vašu dnevnu rutinu, a mi donosimo nekoliko saveta kako izlečiti bol u grlu za jedan dan.

Postoji mnogo uzroka za bol u grlu, uključujući infekcije, prehladu, grip, alergije, suv vazduh ili opterećenje glasnih žica. Bez obzira na uzrok, postoji nekoliko prirodnih načina za ublažavanje upale grla u roku od jednog dana. ePortal donosi nekoliko uvodnih saveta kako izlečiti bol u grlu za jedan dan:

Ispirati grlo toplom slanom vodom

Grgljanje toplom slanom vodom jedan je od najefikasnijih načina za ublažavanje bolova u grlu. Uzmite pola kašičice soli i rastvorite je u čaši tople vode. Ovom mešavinom grgljajte grlo nekoliko puta dnevno da biste ublažili bol i upalu u grlu.

Pijte tople napitke

Ispijanje toplog napitka može ublažiti bol u grlu. Probajte biljne čajeve kao što su kamilica, đumbir ili pepermint. Čaj od kamilice ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da umire upalu grla, dok đumbir i menta imaju svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i ubrzanju procesa zarastanja.

Pijte puno tečnosti

Pijenje puno tečnosti može pomoći u ublažavanju upale grla i ubrzanju procesa zarastanja. Pokušajte da popijete najmanje osam čaša vode dnevno da ostanete hidrirani i da grlo ostane vlažno.

Koristite biljne dodatke za bol u grlu

Mnogi biljni dodaci mogu pomoći u ublažavanju bolova u grlu i ubrzanju procesa zarastanja. Propolis, na primer, ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija koje mogu izazvati upalu grla. Ehinacea je još jedan biljni dodatak koji može pomoći u borbi protiv infekcija i ubrzati proces zarastanja.

Koristite parne inhalatore

Parni inhalatori mogu pomoći u ublažavanju bolova u grlu i otvorenih disajnih puteva. Možete koristiti parni inhalator kod kuće ili posetiti saunu ili parnu sobu da biste dobili slične pogodnosti. Budite oprezni kada koristite parni inhalator jer vruća para može izazvati opekotine.

Odmorite se

Odmor i san mogu pomoći vašem telu da se bori protiv infekcija koje mogu izazvati bol u grlu. Pokušajte da spavate najmanje osam sati dnevno da biste se odmorili i dali svom telu vremena da se oporavi. Povećajte unos hrane bogate vitaminom C, kao što su citrusno voće i zeleno povrće, kako biste ojačali imuni sistem i povećali sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Koristite lekove protiv bolova

U slučaju jakog bola, možete uzeti lekove protiv bolova kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Međutim, uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek, posebno ako uzimate druge lekove ili imate bilo koje zdravstveno stanje.

Izbegavajte pušenje i izlaganje dimu

Pušenje i izlaganje dimu mogu pogoršati bol u grlu i usporiti proces zarastanja. Izbegavajte pušenje i izlaganje dimu cigareta, duvanu i drugim štetnim materijama kako biste ubrzali proces zarastanja.

Izbegavajte hladnu hranu i piće

Hladna hrana i pića mogu pogoršati bol u grlu i usporiti proces zarastanja. Izbegavajte hladnu hranu i piće, kao što su sladoled ili ledeni čaj, dok se ne oporavite.

Konsultujte lekara ako bol u grlu potraje

Ako bol u grlu ne nestane nakon nekoliko dana ili ako se pogorša, obratite se svom lekaru. Moguće je da imate ozbiljniji problem kao što je infekcija grla koja zahteva lečenje antibiotikom.

U zaključku uvoda, grlobolja može biti veoma neprijatna i ometati vašu dnevnu rutinu. Međutim, postoji mnogo prirodnih načina za ublažavanje bolova u grlu u roku od jednog dana. Ispirajte grlo toplom slanom vodom, pijte tople napitke i dosta tečnosti, koristite biljne suplemente, parne inhalatore, odmarajte se, koristite lekove protiv bolova, izbegavajte pušenje i izlaganje dimu, izbegavajte hladnu hranu i piće i konsultujte lekara ako bol potraje. Prateći ove savete, možete brzo i efikasno izlečiti bol u grlu za jedan dan i vratite se svakodnevnim aktivnostima.

Zašto nastaje bol u grlu?

Postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do upale grla. Najčešći uzrok je infekcija gornjeg respiratornog sistema, kao što je prehlada, grip ili streptokokna infekcija grla. Bakterije i virusi izazivaju upalu grla, što može izazvati bol, otok i iritaciju. Pored infekcija, drugi uobičajeni uzroci upale grla uključuju:

 • Alergije: Alergijska reakcija na polen, grinje, kućne ljubimce ili druge alergene može izazvati upalu grla.
 • Prekomerna upotreba glasnih žica: pevanje, vriskanje ili dugo pričanje mogu izazvati bol u grlu.
 • Refluks kiseline: Kada se kiselina iz želuca vrati u jednjak, može izazvati iritaciju i bol u grlu.
 • Suv vazduh: Suv vazduh može isušiti sluzokožu grla i izazvati bol.
 • Sinusitis: Sinusitis može izazvati upalu grla zbog iritacije i zagušenja.
 • Povreda: Povrede grla ili mišića vrata mogu izazvati bol u grlu.
 • Rak: Retko, ali bol u grlu može biti znak raka grla.

Važno je obratiti pažnju na simptome upale grla i razmotriti druge povezane simptome kako biste utvrdili uzrok bola. Ako bol u grlu ne nestane nakon nekoliko dana ili ako se pogorša, trebalo bi da se obratite lekaru radi dijagnoze i lečenja.

Koji su simptomi za bol u grlu?

Simptomi za bol u grlu ili upalu grla mogu se razlikovati u zavisnosti od uzroka bola. Međutim, uobičajeni simptomi koji se mogu pojaviti uključuju:

 • Bol i osetljivost u grlu,
 • poteškoće u gutanju hrane i tečnosti,
 • suvoća ili grebanje u grlu,
 • oticanje i crvenilo grla,
 • kašalj,
 • povećana telesna temperatura,
 • glavobolja,
 • umor i slabost,
 • bol u mišićima i zglobovima,
 • pojava belih naslaga na krajnicima i zadnjem delu grla u slučaju streptokokne infekcije,
 • osip i svrab u slučaju alergijske reakcije.

Ako se bol u grlu javlja u kombinaciji sa drugim simptomima kao što su visoka temperatura, kašalj, umor, bol u mišićima i slično, to može ukazivati na infekciju gornjih disajnih puteva ili čak na upalu grla koju mogu izazvati streptokokne bakterije. U slučaju pojave nekog od ovih simptoma, važno je konsultovati lekara radi dijagnoze i lečenja.

Koji antibiotik za grlo bez recepta

Nijedan antibiotik se ne može kupiti bez recepta, tako da ne postoji antibiotik za grlo bez recepta. Antibiotici su propisani lekovi koji se koriste za lečenje bakterijskih infekcija, a njihovu upotrebu uvek treba da odobri kvalifikovani lekar nakon pregleda i dijagnoze.

Samo lekar može da prepiše odgovarajući antibiotik za lečenje infekcije grla, u zavisnosti od vrste infekcije i osetljivosti bakterije na antibiotike. Uzimanje antibiotika bez recepta ili na sopstvenu inicijativu može dovesti do neželjenih neželjenih efekata i razvoja rezistencije na antibiotike. Stoga, ako mislite da imate bakterijsku infekciju grla, najbolje je da se konsultujete sa lekarom i sledite njegova uputstva.

Postoji li neki drugi lek za bol u grlu?

Da, postoje mnogi drugi lekovi koji se mogu koristiti za ublažavanje bolova u grlu, u zavisnosti od uzroka bola i simptoma. Neke od opcija su Anti-inflamatorni lekovi – lekovi kao što su ibuprofen i acetaminofen mogu pomoći u smanjenju upale i upale grla. Važno je pratiti uputstva na pakovanju i ne uzimati više od preporučenog.

Tu su i pastile i sprejevi za grlo. Pastile i sprejevi za grlo mogu pomoći u ublažavanju bolova i iritacije u grlu. Mnogi od njih sadrže mentol ili ulje eukaliptusa, koji mogu pomoći u otvaranju disajnih puteva. Također uzimati po saveti lekarnika. A u nastavku teksta obratite pažnju na prirodni lek za bol u grlu.

Otorinolaringologija je pravo mesto za upalu grla

Otorinolaringolog ili specijalista ORL je lekar koji se bavi bolestima grla, nosa i ušiju. Ovaj lekar može da dijagnostikuje i leči različite poremećaje grla, kao što su upale, infekcije, alergije, tumori i druge bolesti.

Specijalista ORL može izvršiti fizički pregled grla kako bi procenio otok, crvenilo, bol, prisustvo upale ili druge abnormalnosti. Ovaj lekar takođe može naručiti dodatne testove kao što su testovi krvi, testovi za bakterijske i virusne infekcije ili endoskopija, koja uključuje upotrebu fleksibilne cevi sa kamerom za pregled grla.

Lečenje upale grla

Lečenje upale grla zavisi od uzroka bola. U slučaju bakterijske infekcije, specijalista ORL može propisati antibiotike. U slučaju virusne infekcije važno je voditi računa o simptomima i odmoru. U slučaju alergijske reakcije, specijalista ORL može preporučiti antihistaminike ili druge lekove.

Važno je obratiti se ORL specijalistu ako bol u grlu ne nestane nakon nekoliko dana ili ako se pogorša, kako bi se utvrdio uzrok bola i odredio odgovarajući tretman.

Prirodni lek za bol u grlu

Bol u grlu može biti veoma neprijatna, ali postoje neki prirodni lekovi koji mogu olakšati simptome i pomoći vam da se brže oporavite. U nastavku su navedene neke od prirodnih metoda koje mogu pomoći u lečenju upale grla:

 • Grgljanje slanom vodom: Grgljanje slanom vodom može pomoći u smanjenju upale i upale grla. Pomešati 1 kašiku soli u 250 ml tople vode i ispirati grlo nekoliko puta dnevno.
 • Topla pića: Topla pića kao što su čaj sa medom i limunom ili topla voda sa medom i limunom mogu pomoći u ublažavanju simptoma upale grla. Med ima antiinflamatorna svojstva, a limun je bogat vitaminom C koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema.
 • Hidratacija: Važno je piti puno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju i smanjili suvo grlo. Voda, biljni čajevi, sokovi i supe su dobar izbor.
 • Đumbir: Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale grla. Možete dodati svež đumbir u svoj topli napitak ili ga koristiti za pripremu čaja.
 • Med i cimet: Med i cimet imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upale i upale grla. Pomešajte kašiku meda sa pola kašičice cimeta i polako grickajte smesu.
 • Propolis: Propolis je smolasta supstanca koju pčele koriste za zaštitu košnice. Ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva i može pomoći u lečenju upale grla. Propolis možete pronaći u obliku spreja, kapi ili tableta.
 • Inhalacije parom: Inhalacije pare mogu pomoći u otvaranju disajnih puteva i ublažavanju simptoma upale grla. Možete napraviti inhalaciju parom tako što ćete dodati nekoliko kapi ulja eukaliptusa u posudu tople vode i udisati paru.

Važno je napomenuti da prirodni lekovi ne mogu zameniti medicinski tretman ako je bol u grlu uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom. Ako simptomi ne nestanu nakon nekoliko dana ili se pogoršaju, potrebno je konsultovati lekara.