android kes memorija

Kako da obrišete Android keš memoriju

Kako da obrišete Android keš memoriju da biste oslobodili prostor za skladištenje

Android kes memorija

Brzi koraci

  • Otvorite aplikaciju za podešavanja
  • Idite kroz meni Aplikacije i pronađite aplikaciju za koju zelite da obrišete kes memoriju
  • Pronađite opcije skladištenja i pritisnite „Obriši keš“
  • Trebalo bi da obrišete Android keš memoriju ako želite da oslobodite sistemsku memoriju, što je korisno ako imate stariji telefon ili mobilni koji postaje spor.

Keš memorija su datoteke uskladištene u sistemskoj memoriji koje je kreirala aplikacija ili veb stranica, na koje telefon može da koristi kada otvori pomenutu aplikaciju ili stranicu da bi je sačuvao učitavajući aplikaciju u celini svaki put kada vam zatreba pristup.

Međutim, ovo skladištenje može vas koštati: pošto je sačuvano na vašem telefonu, može da iskoristi dragoceni prostor za skladištenje. Možda biste želeli da obrišete keš memoriju Android telefona da biste uzeli još nekoliko vrednih MB. A evo kako da to uradite.

Brisanje keš memorije određene aplikacije je lako – međutim, to je malo drugačiji proces u zavisnosti od modela Android telefona koji imate. Daćemo vam opšta uputstva, ali konkretna imena opcija mogu se malo razlikovati.

  • Otvorite aplikaciju Podešavanja koju je lako prepoznati jer je njena ikona mali zupčanik. Koristite funkciju pretraživanja aplikacija na svom telefonu ako ne možete da je pronađete.
  • Pređite na listu aplikacija koja će biti označena samo tim imenom – možda ćete morati da izaberete „Upravljanje aplikacijama“ ili „Upravljanje aplikacijama“ ili slično da biste pronašli celu listu.
  • Na ovoj listi pronađite aplikaciju za koju želite da obrišete keš memoriju i zahvaljujući tome što je lista po abecednom redu, ovo ne bi trebalo da bude previše teško. Na nekim Android korisničkim interfejsima takođe možete da filtrirate prema veličini skladišta, tako da znate koje aplikacije imaju veliku keš memoriju.
  • Na listi aplikacija pronađite metriku korišćenja skladišta koja će vam reći koliko prostora na telefonu aplikacija koristi. Ovo nije sav keš, jer će uključiti stvarni prostor za instalaciju aplikacije i sva ažuriranja. Izaberite korišćenje memorijskog prostora.
  • Ovde ćete videti više informacija o skladištu aplikacije, uključujući keš prostor. Izaberite Očisti keš i vaš telefon bi trebalo lako da obriše sve sačuvane informacije. Lepo! Gotovi ste. Sada uradite ovo sa svim drugim aplikacijama koje vam zauzimaju memoriju telefona.

Da li treba da obrišete svoju Android keš memoriju?

Postoji razlog zašto aplikacije za pametne telefone koriste keširane podatke – to je brzo učitavanje stranica sa informacijama svaki put kada koristite aplikaciju. Stoga ne bismo preporučili brisanje keša ako nemate dobar razlog.

Međutim, u zavisnosti od toga koje aplikacije imate, može biti 1 GB ili više keširanih podataka uskladištenih na vašem telefonu. Dakle, ako je vaš pametni telefon do škrga prepun podataka i potrebno vam je više prostora, ili jednostavno volite da radite čistu operaciju, možda biste razmislili o malom prolećnom čišćenju.

Ako vam ponestaje prostora, onda bi kupovina jedne microSD kartie mogla biti još jedna opcija ako vaš telefon ima prostora za nju, ili bi cloud za skladištenje u oblaku mogla biti dobar dom za vaše voljene fotografije i video zapise kako biste sprečili njihovo gomilanje na telefonu a samim tim povećate prostor na telefonu.

Mozda Vas zanima: Razlika izmedju 5GE i 5G mreže?