Kako instalirati windows 10

KAKO DA INSTALIRAŠ WINDOWS 10 – (DETALJNO UPUSTVO)

Kako instalirati Windows 10 u 2022. godini. Instalacija windowsa uopste nije komplikovana. Zato smatram da svako ko zna da instalira najobicniji software (Chrome, AIMP, WinRar) moze i Windows 10

WINDOWS 10 INSTALACIJA

Windows 10 instalacija nije previše komplikovana, ako imate dobro uputstvo (a to je upravo ovo ? ). Naravno, potrebno je i da poznajete računar dovoljno da biste mogli da ispratite sve korake.

STA JE POTREBNO ZA INSTALACIJU WINDOWS 10?

Spisak potrebnih stvari:

 1. ISO fajl sa Windows 10 operativnim sistemom.
 2. Prazan standardni DVD ili USB disk od najmanje 8 GB
 3. Mogućnost da pristupite BIOS podešavanju Vašeg računara
 4. Volja bitna stvar 🙂

Sve ovo gore je neophodno za sledeci korak i uspešnu instalaciju windowsa.

 1. ISO fajl windows 10 instalacije mozete preuzeti ovde

Windows 10 download

Download Windows 10

Samim klikom na link ne preuzimate windows 10 vec treba kliknuti na “Odmah prezumite alatku”

Kako skinuti Windows 10

Ovo će pokrenuti preuzimanje jednog manjeg fajla-programa koji će za vas preuzeti Windows instalaciju i pomoći vam oko toga. Sačuvajte taj fajl negde na vašem računaru:

MediaCreationTool Windows 10

Pronađite taj sačuvani fajl i kliknite 2 puta na njega ili (desni klik Open) da biste pokrenuli izvršavanje fajla. Kada se fajl pokrene, prihvatite uslove korišćenja:

Windows 10 Prihvatanje uslova koriscenja

Nakon prihvatanja uslova korišćenja pitaće Vas šta želite tačno da uradite (What do you want to do?). Ponuđeno je:

 • Nadogradnja postojećeg operativnog sistema (Upgrade this PC now)
 • Kreiranje instalacionog medija za drugi računar (Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC)

Dakle, Nama treba opcija broj 2  jer tako preuzimamo instalacionu verziju Windowsa 10 i snimimo na DVD ili USB disk.

Odaberite tu drugu opciju i kliknite na Next dugme:

Instalacija Windows 10

U ovom delu, ako nećete menjati jezik i arhitekturu, možete ostaviti kako jeste i kliknuti na Next. Ukoliko ovo radite na jednom računaru, a instalaciju planirate na drugom, odštiklirajte opciju Use the recommended options for this PC:

Windows 10 Instalacija

Sledeći korak je da odaberete usb ili iso fajl odnosno:

 • USB flash drive (treba vam USB disk od najmanje 8 GB i instalacija će biti snimljena direktno na taj USB)
 • ISO file (skinućete instalaciju u ISO fajl i kasnije možete da ubacite ručno na USB ili DVD)

Ja obično uvek idem na USB Flash Drive i nikada do sada nisam imao problema.Međutim, više mojih kolega je imalo problem sa USB Flash opcijom. Zato sam odlučio da Vam pokažem opciju broj dva jer ona u principu uvek provereno radi.

Potrebno je da štiklirate opciju ISO file, a zatim kliknete na dugme Next:

Instalacija Windows 10

Trebalo bi da sačekate da se fajl skine i nakon toga možemo dalje.

KAKO DA UBACIM WINDOWS 10 NA USB ZA INSTALACIJU?

Instalacija Windowsa uz pomoć USB diska je brža opcija i veoma zahvalna.

Ne kad sam napisao “veoma zahvalna” nisam svakako mislio na to da uznete ISO fajl i kopirate ga na USB Flash memoriju, već se mora uraditi uz pomoć alata koji je predviđen za ovaj postupak. Ja koristim i preporučujem Rufus a njega možete skinuti sa ovog linka:

Posetite njihov stranicu klikom na link gore i preuzmite najnoviju verziju Rufusa. Kada preuzmete fajl, jednostavno dupli klik na taj fajl i Rufus će biti pokrenut (nema instalacije).

Obrati paznju na sledece stavke:

 • Device: odaberite USB koji ste planirali za instalaciju (Predhodno isti prikljuci na komp 😀 )
 • Boot selection – Select: odaberite ISO fajl koji ste preuzeli
 • Partition scheme: odaberite GPT
 • Target system: odaberite UEFI (non CSM)

Na kraju kliknite na Start.

Butovanje USB-a za Windows 10 instalaciju

Sačekajte da se pojavi obaveštenje da je proces gotov. Bravo čestitam Vaš usb je spreman.

Idemo dalje…

 KAKO DA PODESIM BIOS ZA INSTALACIJU WINDOWS 10?

Laički rečeno BIOS pokreće sve. Pa logikom dolazimo da on pokreće i disk koji opet pokreće oprerativni sistem koji je na disku računara instaliran.

Još kraće: Nama treba novi WINDOWS 10 koji smo pripremili na USB a ne stari koji imamo na računaru. Zato pristupamo bios podešavanjima kako bi podesili bio da prvo čita nas USB a ne HDD (Hard Disk) sa starim sistemom. (Izgleda da mi je prvi deo kraće ispao od ovog)

U principu imate 2 načina da to uradite jednostavniji i komplikovaniji.

KAKO POKRENUTI PODEŠAVANJE BIOS-A?

Ovo zavisi od modela računara, odnosno od proizvođača matične ploče ili laptopa. Kada pokrenete računar u tih prvih nekoliko sekundi videćete da na ekranu stoji ispisano koji taster treba stisnuti da bi se pokrenula ova podešavanja.

Evo i koji taster se koristi na najčešćim modelima računara i matičnih ploča:

 • ASRock: F2 ili DEL
 • ASUS: F2 za sve računare, F2 ili DEL za matične ploče
 • Acer: F2 ili DEL
 • Dell: F2 ili F12
 • ECS: DEL
 • Gigabyte / Aorus: F2 ili DEL
 • HP: F10
 • Lenovo (laptopovi): F2 or Fn + F2
 • Lenovo (desktop računari): F1
 • Lenovo (ThinkPad): Enter a zatim F1.
 • MSI: DEL za matične ploče i računare
 • Microsoft Surface tableti: stisnite i držite dugme za pojačavanje tona.
 • Origin PC: F2
 • Samsung: F2
 • Toshiba: F2
 • Zotac: DEL

Jednom kada se pokrene BIOS, potražite Boot opciju. Ako imate prostiji BIOS kao na slici ispod, pod Boot opcijom videćete redosled uređaja. Na primer, na slici ispod vidi se redosled pokretanja uređaja, odnosno po kom redosledu BIOS provera sa kojeg uređaja pokreće operativni sistem:

Sa strane uvek bude opisano kako da promenite redosled ili označite koji uređaj će biti prvi. Bitno je samo da lepo ispratite uputstva i lako ćete podesiti.

S obzirom da Windows instalirate sa USB diska, potrebno je da prvi uređaj bude Removable devices. Kada to podesite, stisnite F10 dugme na tastaturi da biste sačuvali podešavanja.

Nakon toga ide restart računara i ako je bios podešen kako treba kreće instalacija Windows 10

KAKO INSTALIRATI WINDOWS 10?

Videćete najpre ekran kao što je na slici ispod. Sačekajte da se instalacija pokrene.

Windows 10 početak instalacije

Sledeće je odabir jezika, formata vremena i raspored tastature. Srpski jezik za sada nije dostupan kao jezik instalacije. Kada odaberete ono što želite, kliknite na dugme Next:

Windows 10 instalacija odabir jezika,vremena i raspored tastature

U sledećem koraku idemo na Install Now:

Instalacija Windows 10

Sada možete uneti serijski broj Windowsa ukoliko ga imate ili možete to uraditi kasnije nakon instalacije (ako kliknete na opciju I don’t have a product key). Bilo da unosite serijski broj ili ste odabrali opciju da to uradite kasnije, kliknite na dugme Next da biste nastavili:

Windows 10 Aktivacija

U ovom koraku treba da odaberete koju verziju Windows 10 operativnog sistema želite da instalirate. Na slici ispod možete videti odabir između Windows 10 Pro i Home varijante. U zavisnosti od toga koju instalaciju vi imate, kod vas možda budu ponuđete druge opcije.

Odaberite ono što vam odgovara i kliknite na dugme Next:

Sledeće su uslovi korišćenja pročitajte ih pažljivo jer postoji mogućnost da ostanete bez nepokretne imovine 😀 (znam to niko ne čita). Štiklirajte I accept the license terms i kliknite na dugme Next:

U sledećem koraku biće ponuđene dve opcije. Jedna da radite upgrade, odnosno da nadogradite windows i time sačuvate sve fajlove na starom sistemu.

A druga opcija je Custom: Install Windows only (advanced): I ona nama treba jer mi Instaliramo potpuno novi sistem.

Odabir instalacije WIndows 10

Sada bez pritiska i tenzije i čitajte pažljivo jer jedan pogrešan klik i odoše vasi podaci na disku ako ste bekapovali u nekoj particiji. Ako imate prazan disk na računaru, na primer kupili ste novi računar ili na starom računaru ugradili novi prazan disk, ovo je slika koju ćete videti.

Na slici, u tabeli koja prikazuje šta se nalazi na disku, je prikazan prostor na disku koji je prazan i nije dodeljen (Unallocated Space) nekoj particiji na primer. Ovo je očekivano jer je u pitanju prazan disk:

Windows 10 instalacija i formatiranje hard diska

Da biste od ovog prostora napravili particiju gde će biti instaliran operativni sistem, kliknite na dugme New. Pod New se misli na kreiranje nove particije od prostora koji imate na raspolaganju.

Otvoriće se polje gde treba da unesete veličinu particije. Ako želite da kompletan disk bude jedna velika particija (sve će biti pod C, nemate imati C i D particiju odvojeno, npr) ostavite onako kako tu već stoji, odnosno neka u polju bude upisan sav raspoloživ prostor:

Windows 10 instalacija

U slučaju da želite da izdvojite više particija, odnosno da disk podelite na više particija (da imate C, D, E..) koristite opciju New da od nedodeljenog prostora pravite nove particije sve dok imate prostora. Na primer, ako imate disk od 512 GB, možete napraviti jednu particiju od oko 100 GB, i dve od po oko 200 GB.

Evo kako izgleda kada imate više particija, na slici je jedna sistema particija koju kreira Windows (videćete u daljem tekstu), jedna kreirana Drive 0 Partition 2 i preostali prostor koji se može iskoristiti za još jednu novu particiju koju biste kreirali biranjem tog prostora a zatim klikom na opciju New:

Windows 10 instalacija

Kada kreirate prvu particiju, pojaviće se obaveštenje koje vam govori da će automatski biti kreirana jedna dodatna particija gde Windows postavlja neke svoje fajlove. Treba samo da kliknete na dugme OK:

Windows 10

Videćete jednu malu particiju koju je Windows kreirao automatski i jednu veliku koju ste vi kreirali. Da biste nastavili sa instalacijom, kliknite na vašu particiju koju ste vi napravili a zatim na dugme Next.

U slučaju da ste napravili više particija, kliknite na onu koju planirate da bude sistemska (C), a zatim kliknite na Next:

Windows 10 instalacija

Sada samo treba da sačekate da Windows kopira sve fajlove na pravo mesto na disku i zavši instalaciju.

Windows 10

Windows će se sam restartovati u toku instalacije, ne morate ništa dodatno da radite sa vaše strane kada vidite ovu sliku:

Windows 10 instalacija

Što se tiče instalacije, ona je završena.

Pa se i moje uputstvo kako da instaliraš Windows 10 takoreći ovde završava.

Ostaje da popunite region, email, pin itd.. mislim da je to jednostavno i da se svako može snaći.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi instalacije Windows 10 na računar možete ostaviti komentar ispod potrudiću se da odgovorim u najkraćem mogućem roku.

Mozda vas zanima: Kako se zaštiti na internet?