Kako instalirati windows 10

KAKO DA INSTALIRAŠ WINDOWS 10 – (DETALJNO UPUSTVO)

Kako instalirati Windows 10 u 2022. godini. Instalacija windowsa uopste nije komplikovana. Zato smatram da svako ko zna da instalira najobicniji software (Chrome, AIMP, WinRar) moze i Windows 10

WINDOWS 10 INSTALACIJA

Windows 10 instalacijanije previše komplikovana, ako imatedobro uputstvo (a to je upravo ovo?).Naravno, potrebno je i dapoznajete računar dovoljnoda biste mogli da ispratite sve korake.

STA JE POTREBNO ZA INSTALACIJU WINDOWS 10?

Spisak potrebnih stvari:

 1. ISO fajlsa Windows 10 operativnim sistemom.
 2. Prazan standardniDVD iliUSB diskod najmanje 8 GB
 3. Mogućnost da pristupiteBIOSpodešavanju Vašeg računara
 4. Volja bitna stvar 🙂

Sve ovo gore je neophodno za sledeci korak i uspešnu instalaciju windowsa.

 1. ISO fajl windows 10 instalacije mozete preuzeti ovde

Windows 10 download

Download Windows 10

Samim klikom na link ne preuzimate windows 10 vec treba kliknuti na “Odmah prezumite alatku”

Kako skinuti Windows 10

Ovo će pokrenuti preuzimanje jednog manjeg fajla-programa koji će za vas preuzeti Windows instalaciju i pomoći vam oko toga.Sačuvajtetaj fajl negde na vašem računaru:

MediaCreationTool Windows 10

Pronađite taj sačuvani fajl i kliknite 2 puta na njega ili (desni klik Open) da biste pokrenuli izvršavanje fajla. Kada se fajl pokrene, prihvatite uslove korišćenja:

Windows 10 Prihvatanje uslova koriscenja

Nakon prihvatanja uslova korišćenja pitaće Vasšta želite tačno da uradite(What do you want to do?). Ponuđeno je:

 • Nadogradnjapostojećeg operativnog sistema (Upgrade this PC now)
 • Kreiranje instalacionog medija za drugi računar(Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC)

Dakle,Nama treba opcija broj 2 jer tako preuzimamo instalacionu verziju Windowsa 10 i snimimo na DVD ili USB disk.

Odaberite tu drugu opciju i kliknite naNextdugme:

Instalacija Windows 10

U ovom delu, ako nećete menjati jezik i arhitekturu, možete ostaviti kako jeste i kliknuti naNext. Ukoliko ovo radite na jednom računaru, a instalaciju planirate na drugom, odštiklirajte opcijuUse the recommended options for this PC:

Windows 10 Instalacija

Sledeći korak je da odaberete usb ili iso fajl odnosno:

 • USB flash drive(treba vam USB disk od najmanje 8 GB i instalacija će biti snimljena direktno na taj USB)
 • ISO file(skinućete instalaciju u ISO fajl i kasnije možete da ubacite ručno na USB ili DVD)

Ja obično uvek idem na USB Flash Drive i nikada do sada nisam imao problema.Međutim, više mojih kolega je imalo problem sa USB Flash opcijom. Zato sam odlučio da Vam pokažem opciju broj dva jer ona u principu uvek provereno radi.

Potrebno je da štiklirate opcijuISO file, a zatim kliknete na dugmeNext:

Instalacija Windows 10

Trebalo bi da sačekate da se fajl skine i nakon toga možemo dalje.

KAKO DA UBACIM WINDOWS 10 NA USB ZA INSTALACIJU?

Instalacija Windowsa uz pomoćUSBdiska je brža opcija i veoma zahvalna.

Ne kad sam napisao “veoma zahvalna” nisam svakako mislio na to da uznete ISO fajl i kopirate ga na USB Flash memoriju, već se mora uraditiuz pomoć alatakoji je predviđen za ovaj postupak. Ja koristim i preporučujem Rufus a njega možete skinuti sa ovog linka:

Posetite njihov stranicu klikom na link gore i preuzmite najnoviju verziju Rufusa. Kada preuzmete fajl, jednostavno dupli klik na taj fajl i Rufus će biti pokrenut (nema instalacije).

Obrati paznju na sledece stavke:

 • Device: odaberite USB koji ste planirali za instalaciju (Predhodno isti prikljuci na komp 😀 )
 • Boot selection – Select:odaberite ISO fajl koji ste preuzeli
 • Partition scheme:odaberite GPT
 • Target system:odaberite UEFI (non CSM)

Na kraju kliknite naStart.

Butovanje USB-a za Windows 10 instalaciju

Sačekajte da se pojavi obaveštenje da je proces gotov. Bravo čestitam Vaš usb je spreman.

Idemo dalje…

KAKO DA PODESIM BIOS ZA INSTALACIJU WINDOWS 10?

Laički rečeno BIOS pokreće sve. Pa logikom dolazimo da on pokreće i disk koji opet pokreće oprerativni sistem koji je na disku računara instaliran.

Još kraće: Nama treba novi WINDOWS 10 koji smo pripremili na USB a ne stari koji imamo na računaru. Zato pristupamo bios podešavanjima kako bi podesili bio da prvo čita nas USB a ne HDD (Hard Disk) sa starim sistemom. (Izgleda da mi je prvi deo kraće ispao od ovog)

U principu imate 2 načina da to uradite jednostavniji i komplikovaniji.

KAKO POKRENUTI PODEŠAVANJE BIOS-A?

Ovo zavisi od modela računara, odnosno od proizvođača matične ploče ili laptopa. Kada pokrenete računar u tih prvihnekoliko sekundividećete da na ekranu stoji ispisano koji taster treba stisnuti da bi se pokrenula ova podešavanja.

Evo i koji taster se koristi na najčešćim modelima računara i matičnih ploča:

 • ASRock: F2 ili DEL
 • ASUS: F2 za sve računare, F2 ili DEL za matične ploče
 • Acer: F2 ili DEL
 • Dell: F2 ili F12
 • ECS: DEL
 • Gigabyte / Aorus: F2 ili DEL
 • HP: F10
 • Lenovo (laptopovi): F2 or Fn + F2
 • Lenovo (desktop računari): F1
 • Lenovo (ThinkPad): Enter a zatim F1.
 • MSI: DEL za matične ploče i računare
 • Microsoft Surface tableti: stisnite i držite dugme za pojačavanje tona.
 • Origin PC: F2
 • Samsung: F2
 • Toshiba: F2
 • Zotac: DEL

Jednom kada se pokrene BIOS, potražiteBootopciju. Ako imate prostiji BIOS kao na slici ispod, pod Boot opcijom videćete redosled uređaja. Na primer, na slici ispod vidi se redosled pokretanja uređaja, odnosno po kom redosledu BIOS provera sa kojeg uređaja pokreće operativni sistem:

Sa strane uvek bude opisano kako da promenite redosled ili označite koji uređaj će biti prvi. Bitno je samo da lepo ispratite uputstva i lako ćete podesiti.

S obzirom da Windows instalirate sa USB diska, potrebno je da prvi uređaj budeRemovable devices. Kada to podesite, stisniteF10 dugmena tastaturi da biste sačuvali podešavanja.

Nakon toga ide restart računara i ako je bios podešen kako treba kreće instalacija Windows 10

KAKO INSTALIRATI WINDOWS 10?

Videćete najpre ekran kao što je na slici ispod. Sačekajte da se instalacija pokrene.

Windows 10 početak instalacije

Sledeće je odabirjezika, formata vremena i raspored tastature. Srpski jezik za sada nije dostupan kao jezik instalacije. Kada odaberete ono što želite, kliknite na dugmeNext:

Windows 10 instalacija odabir jezika,vremena i raspored tastature

U sledećem koraku idemo naInstall Now:

Instalacija Windows 10

Sada možete unetiserijski broj Windowsaukoliko ga imate ili možete to uraditi kasnije nakon instalacije (ako kliknete na opcijuI don’t have a product key). Bilo da unosite serijski broj ili ste odabrali opciju da to uradite kasnije, kliknite na dugmeNextda biste nastavili:

Windows 10 Aktivacija

U ovom koraku treba daodaberete koju verzijuWindows 10 operativnog sistema želite da instalirate. Na slici ispod možete videti odabir izmeđuWindows 10 ProiHomevarijante. U zavisnosti od toga koju instalaciju vi imate, kod vas možda budu ponuđete druge opcije.

Odaberite ono što vam odgovara i kliknite na dugmeNext:

Sledeće su uslovi korišćenja pročitajte ih pažljivo jer postoji mogućnost da ostanete bez nepokretne imovine 😀 (znam to niko ne čita). ŠtiklirajteI accept the license termsi kliknite na dugmeNext:

U sledećem koraku biće ponuđene dve opcije. Jedna da radite upgrade, odnosno da nadogradite windows i time sačuvate sve fajlove na starom sistemu.

A druga opcija jeCustom: Install Windows only (advanced): I ona nama treba jer mi Instaliramo potpuno novi sistem.

Odabir instalacije WIndows 10

Sada bez pritiska i tenzije i čitajte pažljivo jer jedan pogrešan klik i odoše vasi podaci na disku ako ste bekapovali u nekoj particiji. Ako imate prazan disk na računaru, na primer kupili ste novi računar ili na starom računaru ugradili novi prazan disk, ovo je slika koju ćete videti.

Na slici, u tabeli koja prikazuje šta se nalazi na disku, je prikazan prostor na disku koji je prazan i nije dodeljen (Unallocated Space) nekoj particiji na primer. Ovo je očekivano jer je u pitanju prazan disk:

Windows 10 instalacija i formatiranje hard diska

Da biste od ovog prostora napravili particiju gde će biti instaliran operativni sistem, kliknite na dugmeNew. Pod New se misli na kreiranje nove particije od prostora koji imate na raspolaganju.

Otvoriće se polje gde treba da unesete veličinu particije. Ako želite da kompletan disk bude jedna velika particija (sve će biti pod C, nemate imati C i D particiju odvojeno, npr) ostavite onako kako tu već stoji, odnosno neka u polju bude upisan savraspoloživ prostor:

Windows 10 instalacija

U slučaju da želite da izdvojite više particija, odnosno da disk podelite na više particija (da imate C, D, E..) koristite opcijuNewda od nedodeljenog prostora pravite nove particije sve dok imate prostora. Na primer, ako imate disk od 512 GB, možete napraviti jednu particiju od oko 100 GB, i dve od po oko 200 GB.

Evo kako izgleda kada imate više particija, na slici je jedna sistema particija koju kreira Windows (videćete u daljem tekstu), jedna kreiranaDrive 0 Partition 2i preostali prostor koji se može iskoristiti za još jednu novu particiju koju biste kreirali biranjem tog prostora a zatim klikom na opcijuNew:

Windows 10 instalacija

Kada kreirate prvu particiju, pojaviće se obaveštenje koje vam govori da će automatski biti kreirana jedna dodatna particija gde Windows postavlja neke svoje fajlove. Treba samo da kliknete na dugmeOK:

Windows 10

Videćete jednumalu particijukoju je Windows kreirao automatski ijednu velikukoju ste vi kreirali. Da biste nastavili sa instalacijom,kliknitena vašu particiju koju ste vi napravili a zatim na dugmeNext.

U slučaju da ste napravili više particija, kliknite na onu koju planirate da bude sistemska (C), a zatim kliknite naNext:

Windows 10 instalacija

Sada samo treba da sačekate da Windows kopira sve fajlove na pravo mesto na disku i zavši instalaciju.

Windows 10

Windows će se sam restartovati u toku instalacije, ne morate ništa dodatno da radite sa vaše strane kada vidite ovu sliku:

Windows 10 instalacija

Što se tiče instalacije, ona je završena.

Pa se i moje uputstvo kako da instaliraš Windows 10 takoreći ovde završava.

Ostaje da popunite region, email, pin itd.. mislim da je to jednostavno i da se svako može snaći.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi instalacije Windows 10 na računar možete ostaviti komentar ispod potrudiću se da odgovorim u najkraćem mogućem roku.

Mozda vas zanima: Kako se zaštiti na internet?