Internet Bezbednost

Internet-Bezbednost: Kako se zaštiti na internet?

Znam da ima milion tema na googlu o internet bezbednosti i kako se zaštiti na internetu ali ovo nije detaljan vodič gde pratite korake o bezbednosti ovo je da kažem “sirovo” upustvo na šta treba obratiti pažnju.

Svaki lični podatak koji se na internetu može povezati sa vama, ulazi u vaš digitalni otisak. Vaši lični podaci koje sami ostavljate na društvenim mrežama – ime, prezime, mesto stanovanja, škola koju pohađate, vaša interesovanja, fotografije i video sadržaji, komentari koje pišete ispod sadržaja koje drugi postavljaju.Digitalni otisak je vaš trag u digitalnom svetu.Za razliku od stvarnog sveta, ovaj trag je skoro nemoguće obrisati, znam zvuči malo agresivno ali morate se složiti da kad razmislite zapravo jesam upravu. Prosto je nemoguće obrisati.

KAKO ZAŠTITI SVOJU PRIVATNOST NA INTERNETU?

DIgitalni otisak
Internet Bezbednost

Zapravo, pitanje je previše kompleksno da bi se moglo odgovoriti u ovom članku, jer kad pričamo o bezbednosti postoje XYZ kombinacija, varijanti (nazovi kako tebi draže). Zato u ovom članku što se tiče vaše bezbednosti ja ću ispisati neka pravila koja bi mogla da vam pomognu da vaš digitalni otisak bude “što manji”.

KADA VAS PITAJU, VI NE KAŽETE

Kada vas pitaju recite ne

Prilikom otvaranja profila na novim društvenim mrežama, nije nužno ostavljati sve podatke, bez obzira što se to od nas traži. Postoje oni obavezni podaci poput imena i prezimena, ali i oni koji nisu obavezni i koje ne treba ostavljati nikad, poput broja telefona, adrese stanovanja, škole koju pohađate.

U principu svaki obavezan podatak je obeležen (*). A ako želite da napravite stepen više u zaštiti vaseg digitalnog otiska unesite “lažno” ime i prezime, zapravo slažite sve što možete.

INTERNET BEZBEDNOST – KOLAČIĆI

Kolacici za internet pregledace

– Siguran sam da ste čuli za pojam „cookies“ (kolačići). Kolačići su male datoteke koje se nalaze na sajtovima koje posećujete, i oni prikupljaju podatke o tome koje članke čitate, koje sadržaje pretražujete. Onda kada se jednog dana ponovo vratite na tu stranicu, sadržaj će biti prilagođen vašim interesovanjima. To i nije tako loše, jer je vama zanimljiv sadržaj dostupan bez puno traganja.

Međutim, ovako se na jedan način narušava vaša privatnost i bezbednost na internetu, odnosno sloboda odlučivanja onoga šta želite. Ono što je dobro, jeste to da mi sami možemo upravljati kolačićima. Kako bismo sprečili da naše podatke prikuplja neka treća strana koja može „upasti“ na stranicu ili sajt koji čitate, možete u postavkama privatnosti Google Chrome ili drugih pretraživača koje koristite, pronaći opciju „kolačići“, a onda i sledeću stavku „blokiraj kolačiće trećih strana“. Tako zapravo sprečavate da neka stranica koju vi niste želeli da posetite i koja vas ne zanima, ne prikuplja dalje podatke o vašoj aktivnosti.

Nemoj biti lenj to je samo par klika, čitaš članak o internet bezbednosti, uradi to hajde.

BEZBEDNOST INTERNET LOZINKE

Jaka lozinka

Dobra lozinka treba da bude lako pamtljiva, ali ne i jednostavna. Treba da bude kreirana od slova – manjih i većih, od brojeva i znakova. Svoju lozinku ne treba da delite ni sa kim.

To što ste zapravo sad pročitali je standardna definicija za dobru lozinku i prva polazna tačka bezbednosti na internetu.

Ako mene pitate lozinka mora biti mega-giga zajebana, dugačka ko relacija “Srbija do Tokia”, prepletena malim i velikim slovima + brojevi ko planinski venac koji razdvaja Europu i Aziju (čik pogodi ime tog venca?) i ono najvažnije od svega imati puno nelogičnih karaktera ( !”#$%&/()=?’ ). Lozinka bi trebalo da izgleda ovako “ Sg3Z!2F&kWig4S” znam, sledi pitanje ko će to zapamtiti? A odgovor na to biće u nekom o narednih objava na blogu.

JEDNOM NA INTERNETU, ZAUVEK NA INTERNETU

Jednom na internetu uvek na internetu

Pre nego što svoju fotografiju ili video postavite na društvene mreže, razmislite ko će sve to gledati – vaši roditelji, nastavnici, drugari iz škole. Razmislite i pre nego što neku fotografiju ili video pošaljete prijateljima.

Nikad ne znate da li ćete nekad možda doći u sukob, pa će ta osoba poželeti da vas možda zloupotrebi. Takođe, ako vama prijatelji šalju svoje sadržaje, nemojte kršiti njihovo pravo na bezbednost i privatnost.

Zapravo kad klikneš na dugme (upload/otpremi/dodaj priču) znaj da si tog trenutka pustio materijal na tržište zvano internet i nazad nema.

DRŽITE SVOJE LIČNE PODATKE DALJE OD ONLINE SVETA

Ne otpremajte licne podatke na internetu

Ne, nikako nije bezbedno slikati ličnu kartu, bankovnu karticu ili bilo koji dokumenat sa ličnim podacima i to čuvati u telefonu da vam se nađe pri ruci, jer onog momenta, kad izgubite telefona, hakuju vam email na koji ste sami sebi slali te podatke, zapravo dolazite u situaciju da budete žrtva krađe identiteta što verujte mi uopšte nije prijatno bar ne meni koji baš vodim računa o tome i znam na koje načine se sve to može iskoristiti. Rešenje? Ako već čuvate te podatke potrudite se da ih dobro zaključate i zaštite.

JAVNI WIFI I KUCNI WIFI PROBLEM

Javni Wifi

– Kada ste kod kuće, obratite pažnju da li se neko prikačio na vaš kućni internet, naročito ako je bežičan, jer postoji mogućnost da neko presretne vaše podatke. Na svoj lični wi-fi morate staviti šifru.

Takođe, kada ste van kuće i spajate se na bilo koju otvorenu mrežu, wi-fi, i logujete se na neki od svojih profila na društvenim mrežama, izloženi ste tome da vaši podaci dođu u ruke hakera ili osoba koje nemaju dobre namere.

Rešenje ovog problema je presvega jaka wifi lozinka i povremeno proveravanje samog rutera ko je sve vezan na njega. Kada ste vani prosto koristite svoj internet sa telefona 99.9% ste bezbedni na internetu.

SIGURNOST JE DVOSMERNA ULICA

Sigurnost je dvosmerna ulica

Mreže ili platforme poput Fejsbuka, Snapchata, Twittera, Gmaila, prikupljaju naše podatke, ali malo nas zna gde ih one zatim skladište.

Iz tog razloga, prilikom pristupa nekoj novoj društvenoj mreži, pročitajte uslove i pravila korišćenja.

Znam ko će čitati tekst dugačak ko reka Amazon ali mi ovde pričamo o bezbednosti i zaštiti na internetu i svakako treba spomenuti i ovaj deo.

ANTIVIRUS JE POTREBAN

Antivirus je potreban

Milion i jedan put sam čuo kroz razgovor rečenicu “Ma šta ce mi AV, ja ništa ne skidam sa interneta. I znam ja šta skidam sa interneta” uznemo za primer da je informacija tačna.

Pitam Vas zar nikad u računar, laptop ne ubacite USB Stick? DVD? Eksterni HDD? zar vam ne dođe komsija “Mile” jer je star i ne razume se u tehnologiju ko Vi i zamoli Vas da mu sa njegove email adrese skinete skenirani dokument koji mu je sestra iz Nemačke poslala? Možda se nećete vi za*ebati na “Radojka, je 5km udaljena od Vas” reklamu ali verujte mi da ima ko hoće.

Zato ne pravi se pametan i intaliraj antivirus, upali firewall i uživaj. Svestan sam a predpostavljam da ste i sami svesni da to nije 100% zaštita jer zaštita na internetu od 100% jednostavno ne postoji, nemoguće je. Ali u današnje vreme imas toliko besplatnih antivirusa koji ti mogu bar pomoći da svoj nivo žastite privatnosti na internetu digneš na veći nivi. Znači slobodno skineš antivirus instaliras ne ujeda, probao sam više puta.

Moja preporuka za besplatni antivirus je: 360 Total Security

Ovo su samo neke osnovne smernice koje bi trebalo primenjivati, jedostavno zaštita na internetu nije jednostavna, prosta stvar kao kad instaliras program (Software) na svom laptopu u par klikova (Next,Next,Next). Siguran sam da sam propustio neki dobar deo osnovnih principa zaštite ali čim uhvatim vremena vraćam se ovde da dopunim započeto.

Možda vas zanima: Kako instalirati windows 10?

Koje principe koristite u zaštiti privatnosti na internetu? Pišite u komentarima.