Facebook i Instagram uvode pretplatu Meta Verified

Instagram i Facebook uvode pretplatu: Hoćete li ih koristiti?

Fejsbuk i Instagram uvode novu uslugu pretplate koja će korisnicima omogućiti da plate da im profil bude verifikovan.

Meta – kompanija koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama – objavila je da će ove nedelje početi testiranje svoje usluge “Meta Verified” u Australiji i Novom Zelandu, a usluga će se uskoro proširiti i na druge zemlje. To je objavio izvršni direktor Mark Zakerberg na svom Instagram nalogu u nedelju.

Mesečna pretplata za uslugu počinje od 11,99 USD na vebu ili 14,99 USD na iOS ili Android platformi. Pored oznake za verifikaciju, usluga uključuje zaštitu od lažnih profila, veću vidljivost u oblastima kao što su pretraga i preporuke i direktan pristup korisničkoj podršci, navodi se u saopštenju za štampu.

Usluga koju je uveo i Tviter

Trenutno, Facebook i Instagram omogućavaju korisnicima popularnih i značajnih profila na društvenim medijima da dodaju besplatnu oznaku autentičnosti na svoj nalog.

Ova promena prati redizajn “Tvitter Blue” koji je uveo Elon Musk u novembru 2022. Musk je jednom učinio besplatnu plavu oznaku, koja označava autentičnost popularnog naloga, dostupnom svakom korisniku koji plaća mesečnu naknadu, ali je morao da ponovo pokrene uslugu u decembru nakon što je bio preplavljen zahtevima za lažne naloge kompanija i poznatih ličnosti.

Međutim, za razliku od Tvitera, Meta je objasnio da neće biti promena na nalozima koji su već verifikovani prema prethodnim „zahtevima autentičnosti i značaja“.

Meta Verified usluga za Facebook i Instagram

Meta Verified još uvek nije dostupan za poslovne korisnike, ali ovo je dugoročni cilj usluge.

Kao deo ove vizije, menjamo značenje oznake za verifikaciju da bismo proširili pristup verifikaciji i tako više ljudi može da veruje da su nalozi sa kojima komuniciraju autentični“, stoji u saopštenju za javnost.

Metina odluka da naplati verifikaciju dolazi nakon što je prošle godine izgubila više od 600 milijardi dolara tržišne vrednosti. Kompanija je prijavila pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu u poslednja tri kvartala, iako bi najnoviji izveštaj mogao ukazivati na preokret tog trenda.

Zakerberg je rekao da je Metin cilj da se fokusira na “efikasnost” za oporavak. Kompanija je u novembru smanjila troškove otpuštanjem 13% svoje radne snage, ili 11.000 zaposlenih, i konsolidacijom poslovnih zgrada.