Internet protok

Brzina i internet protok veze (Speed Test)

Više faktora utiče na brzinu i kvalitet vaše internet veze. Tehnologija prenosa, vaša lokacija, broj ljudi sa kojima delite vezu i uređaj koji koristite samo su neki od ovih faktora. Takođe postoje razlike između fiksne i mobilne mreže. U zavisnosti od toga zavisi i vas protok interneta.

Brzina u fiksnoj mreži

Tehnologija prenosa podataka. U fiksnim mrežama, glavni faktor koji utiče na brzinu širokopojasnog pristupa je tehnologija koja se koristi za prenos podataka. Optičke i kablovske mreže omogućavaju veze velike brzine, dok tradicionalne xDSL veze koje se pružaju preko telefonske mreže imaju ograničene maksimalne brzine prenosa.

Mrežni centralizator. Brzina vaše veze takođe zavisi od udaljenosti između vašeg terminalnog uređaja i mrežnog centralizatora. Što dalje živite od centralizatora širokog propusnog opsega operatera, to više utiče na brzinu vaše veze.

Ostali uređaji i korisnici. Većina nas kod kuće ima nekoliko različitih uređaja povezanih na internet u isto vreme. Ako koristite više usluga i niste jedini korisnik mreže, to može dovesti do usporavanja ili prekida veze.

Brzina u mobilnoj mreži

Mrežna tehnologija i terminalni uređaj. Brzina veze u mobilnim mrežama zavisi posebno od mrežnih tehnologija dostupnih u toj oblasti i karakteristika terminalnog uređaja korisnika:

  • 4G mreža omogućava vezu velike brzine u odgovarajućim okolnostima
  • 3G mreža se može koristiti u širem području, ali je maksimalna brzina niža
  • GSM mreža je najšira mreža, ali su brzine prenosa podataka veoma ograničene

Ostali korisnici. Kapacitet mobilne mreže se deli između svih korisnika u oblasti koristeći istu mrežu. Tokom određenih sati ima mnogo korisnika, što dovodi do usporavanja brzine veze.

Lokacija. Ako korisnik promeni lokaciju, brzina se može promeniti jer signal varira u zavisnosti od oblasti pokrivenosti. Ako kod kuće imate mobilni širokopojasni pristup, možete da proverite mapu pokrivenosti svog operatera da vidite koliko ste udaljeni od bazne stanice.

Testirajte svoju stvarni internet protok

Nekoliko operatera obezbeđuje besplatan test brzine za svoje klijente. Test pokazuje brzinu preuzimanja i otpremanja veze u realnom vremenu. Možete dobiti različite rezultate u različito vreme, zbog čega bi trebalo da pokrenete test nekoliko puta u različitim satima.

internet brzina

Možete testirati brzinu, internet protok, na primer, koristeći sledeće usluge:

DNA Speed Test

Elisa Speed Test

Telia Speed Test