Besplatni program za uređivanje slika

Besplatan program za uređivanje slika – najboljih 5

Ako se pitate da li postoji besplatan program za uređivanje slika, odgovor je da. Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su GIMP, Canva, Paint.NET, Inkscape i Rawtherapee, a mi donosimo sve bitne informacije o ovim programima.

Program za uređivanje slika je računarski softver koji omogućava korisnicima da obrađuju, menjaju i stilizuju fotografije i slike. Ove aplikacije obično nude funkcije kao što su promena veličine, rotiranje, korekcija boje i osvetljenosti, dodavanje teksta i filtera, kao i mnoge druge funkcije za poboljšanje izgleda slike.

Programe za uređivanje slika obično koriste fotografi, grafički dizajneri, blogeri i ljudi koji žele da poboljšaju izgled svojih fotografija na društvenim medijima. Izbor programa će zavisiti od vaših potreba i želja za uređivanjem slika, a mi u nastavku pišemo samo o besplatnim programima za uređivanje slika.

Besplatni program za uređivanje slika

Neki od najboljih besplatnih programa za uređivanje slika su:

  • GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika.
  • Canva – jednostavan za korišćenje, pogodan za dizajniranje i uređivanje slika za društvene mreže.
  • Paint.NET – jednostavan za korišćenje, ali i sa moćnim funkcijama za uređivanje slika.
  • Inkscape – besplatan vektor za dizajn i uređivanje slika.
  • Rawtherapee – alatka za obradu RAW fotografija.

Sve ove programe možete besplatno preuzeti sa Interneta. Izbor će zavisiti od vaših potreba i želja za uređivanjem slika.

GIMP – složen i moćan alat za uređivanje slika

GIMP (GNU Image Manipulation Program) je besplatan program za obradu slika otvorenog koda. To je odlična alternativa komercijalnim programima za obradu slika kao što je Adobe Photoshop. GIMP omogućava korisnicima da uređuju i kreiraju slike, digitalne ilustracije i druge vrste grafičkog sadržaja.

Program ima širok spektar funkcija, uključujući alate za retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika i još mnogo toga. GIMP takođe podržava mnoge tipove slika, uključujući JPEG, PNG, TIFF i druge. GIMP ima korisnički interfejs koji je sličan onom drugih programa za obradu slika, što ga čini lakim za korišćenje onima koji su već upoznati sa ovom vrstom programa.

Međutim, onima koji su novi u obradi slika, može biti potrebno neko vreme da se naviknu na funkcije i interfejs. Ukratko, GIMP je jedinstven program za obradu slika jer je besplatan i otvorenog koda, što ga čini dostupnim svima, a ipak nudi širok spektar funkcija za obradu slika.

Canva – jednostavan i pogodan za uređivanje slika za društvene mreže

Canva je onlajn platforma za dizajn koja omogućava korisnicima da kreiraju i uređuju grafičke elemente bez prethodnog znanja o dizajnu. Platforma pruža širok spektar predloženih šablona za različite vrste projekata, kao što su posteri, prezentacije, naslovnice knjiga i časopisa, društvene mreže i slično. Veoma je popularan među korisnicima društvenih mreža, jer im omogućava da lako kreiraju sadržaj koji im donosi zaradu na društvenim mrežama.

Korisnici takođe imaju pristup velikoj biblioteci slika, ikona, fontova i drugih grafičkih elemenata koji se mogu koristiti u svojim projektima. Canva se razlikuje od drugih dizajnerskih alata po tome što je veoma laka za korišćenje. Korisnici mogu brzo i lako da uređuju šablone ili kreiraju sopstveni dizajn od nule koristeći funkciju prevlačenja i ispuštanja.

Takođe, platforma omogućava korisnicima da svoje projekte čuvaju u oblaku i pristupaju im sa bilo kog uređaja sa pristupom internetu. Ukratko, Canva je pristupačna platforma prilagođena korisnicima koja olakšava kreiranje vizuelnog sadržaja bez potrebe za prethodnim znanjem o dizajnu.

Paint.NET – jednostavan i pogodan za rastersku grafiku

Paint.NET je besplatni uređivač rasterske grafike za Windows operativni sistem. Nudi jednostavan interfejs i razne funkcije za uređivanje slika, uključujući retuširanje, korekciju boja, dodavanje teksta i oblika, slaganje slika i još mnogo toga.

Program podržava mnoge vrste slika, uključujući JPEG, PNG, BMP i druge. Paint.NET je popularan među korisnicima koji traže jednostavan interfejs za uređivanje slika, ali sa naprednijim funkcijama nego što nudi Windows Paint. Takođe, program omogućava korisnicima da preuzmu i instaliraju dodatne dodatke za proširenje funkcionalnosti.

Ukratko, Paint.NET je besplatan program za uređivanje slika za operativni sistem Windows koji nudi jednostavan interfejs i funkcije za retuširanje i uređivanje slika. Popularan je među korisnicima koji traže alternativu Windows Paint-u sa više funkcija.

Inkscape – besplatan vektorski grafički program

Inkscape je besplatan vektorski grafički program otvorenog koda za različite operativne sisteme, uključujući Windows, macOS i Linuk. Omogućava korisnicima da kreiraju i uređuju vektorske slike, koristeći alate za crtanje, formatiranje, tekst i kompoziciju.

Program podržava mnoge tipove vektorskih formata, uključujući SVG, AI, EPS i druge, i omogućava korisnicima da svoje projekte izlaze u različitim formatima, uključujući PNG, JPG i druge.

Inkscape takođe ima širok spektar funkcija za vektorsku grafiku, uključujući alate za transformaciju, filtere, animacije i još mnogo toga. Interfejs programa je intuitivan i omogućava korisnicima da brzo i lako kreiraju i uređuju svoje projekte.

Ukratko, Inkscape je besplatan vektorski grafički program koji nudi širok spektar funkcija i podržava različite formate i operativne sisteme. Popularan je među korisnicima koji traže jednostavan i pristupačan program za kreiranje i uređivanje vektorskih slika.

Najbolji program za uređivanje slika
Najbolji program za uređivanje slika / Foto: Freepik

Rawtherapee – program za obradu RAW fotografija

Ravtherapee je besplatan program otvorenog koda za obradu fotografija u RAV formatu. RAV format slike omogućava korisnicima da steknu veću kontrolu i kvalitet prilikom obrade slika, bez gubitka informacija.

Ravtherapee ima širok spektar funkcija za obradu slike, uključujući korekciju boja, retuširanje, korekciju osvetljenosti i kontrasta, korekciju noćnih snimaka i još mnogo toga. Program podržava mnogo različitih formata slika, uključujući ne samo RAV formate, već i JPEG, TIFF i druge.

Interfejs programa je intuitivan i omogućava korisnicima da brzo i lako obrađuju svoje fotografije. Ravtherapee takođe ima mogućnost preuzimanja i instaliranja dodatnih profila i alata za proširenje funkcionalnosti programa.

Ukratko, Ravtherapee je besplatan program za obradu RAV slika otvorenog koda koji nudi širok spektar funkcija i podržava različite formate slika. Popularan je među fotografima i korisnicima koji traže moćan i fleksibilan program za obradu fotografija u RAV formatu.

Vrste programa za obradu fotografija

Postoji mnogo vrsta programa za uređivanje slika, od jednostavnih i pristupačnih do sofisticiranih i profesionalnih. Neki od najčešćih tipova su:

  • Besplatni programi za uređivanje slika: kao što su GIMP, Paint.NET i Inkscape.
  • Profesionalni softver za uređivanje slika: kao što su Adobe Photoshop, Lightroom i Capture One.
  • Programi za uređivanje slika na mreži: kao što su Canva, PicMonkei i Fotor.
  • Specijalizovani programi za uređivanje slika: kao što su Ravtherapee za obradu slika u RAW formatu i IrfanView za pregled i jednostavno uređivanje slika.
  • Mobilne aplikacije za uređivanje fotografija: kao što su Adobe Lightroom Mobile, VSCO i Snapseed.

Svaki od ovih tipova programa ima svoje specifične funkcionalnosti i namene, tako da korisnik može da izabere onaj koji najbolje odgovara njegovim potrebama i zahtevima.