kako ocistiti prostor na windowsu

6 stvari koje zauzimaju previše prostora na vašem računaru

Otkrijte šta zauzima sav taj prostor na vašem čvrstom disku.

Ako u vašem Windovs računaru ponestaje prostora, posebno ako ste neko vreme koristili sistem. Na sreću, postoje neki načini na koje možete da proverite slobodan prostor na čvrstom disku da biste utvrdili koje datoteke i stvari zauzimaju previše prostora na vašem računaru. Evo odgovora na ključna pitanja.

Šta zauzima toliko prostora na mom računaru?

Jedno od najjednostavnijih mesta za traženje predmeta koji zauzimaju mnogo prostora na računaru je korpa za otpatke.
Korpa za otpatke je mesto gde idu vaše izbrisane datoteke. Datoteke se ne brišu automatski. Umesto toga, oni su označeni za brisanje i stavljeni u korpu za otpatke. To vam daje malo vremena da vratite datoteke ako ste greškom izbrisali jednu, ali to može zauzeti mnogo prostora. Windovs 10 dodeljuje 10% dostupnog prostora na vašem čvrstom disku za izbrisane datoteke i to se može povećati.
Ispraznite korpu za otpatke tako što ćete potražiti Korpu za otpatke, a zatim kliknuti na Isprazni korpu za otpatke na kartici Alati za korpu za otpatke.

cicenje prostora

Šta zauzima sve moje skladište?

Windovs 10 i noviji nude uvid u to šta bi se moglo instalirati na vašem sistemu i stoga zauzima toliko prostora. Kliknite na Podešavanja > Sistem > Skladište da biste videli ukupan prostor koji imate na raspolaganju, zajedno sa prostorom koji je korišćen u različitim kategorijama.
Kliknite na Prikaži još kategorija da biste dobili potpun uvid u to gde ide sav vaš prostor za skladištenje.

Takođe u Skladištu, možete da uključite Sense za skladištenje da biste omogućili Windovs-u da automatski oslobodi prostor povremeno brisanjem nepotrebnih datoteka.

Da li su mi potrebne privremene datoteke? (Temporary Files)

Privremene datoteke su često potrebne za Windovs 10, ali njihova svrha je privremena. Ponekad te datoteke mogu da se zadržavaju duže nego što želite.
Izbrišite ih koristeći Disk Cleanup. Potražite Disk Cleanup, a zatim kliknite na čvrsti disk. Kliknite na Očisti sistemske datoteke da biste uklonili sve nepotrebne sistemske datoteke. Ovo uključuje privremene datoteke, privremene internet datoteke, sadržaj korpe za otpatke i sve druge datoteke koje više nisu potrebne.

Mogu li fotografije i video zapisi zauzeti puno prostora?

Da, fotografije i video snimci su često glavne datoteke koje zauzimaju mnogo prostora na čvrstom disku računara. Dobra ideja je da ih skladištite negde drugde. Moguće ih je čuvati u oblaku koristeći OneDrive koji je ugrađen u Windovs 10 i 11.


Korišćenje OneDrive-a znači da možete lako da skladištite velike datoteke u oblaku tako da im možete pristupiti preko računara svaki put kada imate internet vezu. Idealan je za fotografije i video zapise, kao i za sve druge datoteke koje ćete možda morati samo povremeno da pogledate.


U File Ekplorer-u izaberite fasciklu OneDrive, a zatim izaberite datoteke i fascikle koje zauzimaju najviše prostora. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ili fasciklu i kliknite na Oslobodi prostor da biste napravili datoteke samo na mreži, oslobađajući prostor na računaru.

Da li aplikacije zauzimaju prostor?

Ako imate mnogo aplikacija i programa instaliranih na računaru, oni mogu zauzeti mnogo prostora. Igre mogu biti posebno velike pa je dobra ideja da deinstalirate aplikacije koje ne koristite često.


Ako niste sigurni koje aplikacije zauzimaju najviše prostora, kliknite na Podešavanja > Aplikacije > Aplikacije i funkcije, a zatim kliknite na filter veličine pored Sortiraj po da biste videli najveće aplikacije.

Kako više korisnika može zauzeti prostor?

Ako ste ranije delili računar sa nekim i on ima svoj korisnički nalog, stavke koje su sačuvali definitivno zauzimaju prostor Brisanje korisnika u Windovs 10 i 11 je jednostavno da odete u Podešavanja, a zatim kliknete na Nalozi, porodica i ostalo korisnika, a zatim kliknite na Ukloni pored naloga koji više nije u upotrebi.


Na taj način brišete sve podatke korisnika sa računara. Ovo uključuje stavke na njihovoj radnoj površini, preuzimanja, dokumente, fotografije, muziku i druge datoteke.

Savet: Proverite sa korisnikom da biste bili sigurni da mu datoteke više nisu potrebne pre nego što izbrišete njegov profil.

Kako da dobijem više prostora na disku na računaru?

Ako ovi saveti ne funkcionišu, sledeći najlakši način da proširite skladište je eksterni čvrsti disk. To je često jeftinije i lakše od nadogradnje unutrašnjeg diska, a možete barem udvostručiti svoj prostor odmah.

Kako da vidim šta zauzima prostor na disku na računaru koji koristi Windows 7?

Prvo otvorite File Ekplorer i kliknite na Računar da biste videli sve svoje dostupne disk jedinice. Zatim izaberite bilo koji od njih da biste videli zauzeti i raspoloživi prostor. Kliknite desnim tasterom miša i izaberite Svojstva da biste otvorili drugi prozor sa još više informacija. Pri dnu kartice Opšte kliknite na Čišćenje diska da biste uklonili privremene datoteke.