zastitni zid

Zašto je preduzećima potrebna zaštita mrežnog zida (zaštitni zid)

Mrežni zaštitni zidovi su dizajnirani da zaštite računare od spoljnih pretnji kao što su virusi, malver, špijunski softver i drugi zlonamerni software. Oni takođe sprečavaju neovlašćeni pristup internim mrežnim resursima vaše kompanije.

Mrežni zaštitni zid je neophodan za preduzeća jer može sprečiti hakere da pristupe osetljivim informacijama i da ometaju operacije ili drže kompaniju na otkupu za sopstvene podatke (poznat i kao napad na ransomvare). Pored toga, može vam pomoći da nadgledate aktivnosti zaposlenih i osigurate usklađenost sa korporativnim politikama.

Šta je zaštitni zid?

Zaštitni zid je mrežni sigurnosni uređaj koji štiti od neovlašćenih korisnika i hakera. Antivirusni softver pomaže u zaštiti datoteka od virusa. Zaštitni zidovi pomažu u sprečavanju uljeza tako što im blokiraju pristup vašem računaru.

Zaštitni zidovi štite vaš računarski sistem od virusa i drugog štetnog softvera. Trebali biste ih instalirati na svaki sistem u vašoj mreži.

Evo pet razloga zašto je bezbednost mrežnog zaštitnog zida toliko važna za preduzeća danas:

1. Zaštitni zid štiti vašu kompaniju od hakera

Najčešći način na koji hakeri kompromituju poslovne sisteme i podatke su napadi društvenog inženjeringa. Oni koriste razne trikove da zarobe nesuđene zaposlene da im daju privilegovane informacije i osetljive podatke.

Dok je visokokvalitetna obuka o sajber bezbednosti najefikasniji način da se ovaj problem otkloni u korenu, zaštitni zidovi takođe pomažu u velikoj meri.

Zaštitni zidovi vas mogu upozoriti na zlonamerni dolazni saobraćaj i takođe mogu blokirati napade.

Možete kupiti samostalni zaštitni zid ili kombinaciju hardvera i softvera koji obavlja obe funkcije. Međutim, preporučuje se da kupite zaštitni zid koji dolazi sa antivirusnom zaštitom.

2. Zaštitni zid vam omogućava da blokirate pristup određenim web sajtovima

Zaštitni zidovi blokiraju pristup vašoj mreži neovlašćenim korisnicima. Ali takođe možete blokirati pristup određenim web sajtovima vašim korisnicima. Ovo je korisno ako želite da sprečite svoje zaposlene da pregledaju neprikladne web sajtove ili one koje mogu imati zlonamerna preuzimanja dok rade na vašoj mreži.

Na primer, možda nećete dozvoliti svojim zaposlenima da posećuju pornografske sajtove ili web sajtove za kockanje. Takođe možete blokirati pristup sumnjivim sajtovima za kupovinu na mreži ili bilo kom sajtu koji može da nudi ilegalna preuzimanja.

Na ovaj način možete da kontrolišete šta vaši zaposleni vide kada koriste svoje računare na poslu, kao i da smanjite izloženost mreže web sajtovima koje mogu dovesti do prodora zlonamernog softvera u vaše sisteme.

3. Zaštitni zid može da zaštiti vaše preduzeće od zlonamernog koda

Zaštitni zidovi se koriste za zaštitu računara od virusa i drugog zlonamernog softvera. Oni prate dolazne i odlazne podatke i evidentiraju sve neobične aktivnosti. Oni mogu biti konfigurisani da vas obaveste kada dođe do napada ili kada neko pokuša da dobije neovlašćeni pristup vašem računarskom sistemu. Ova upozorenja mogu uveliko doprineti poboljšanju celokupnog položaja sajber bezbednosti vašeg poslovanja.

Ponovljena upozorenja sugerišu da je vaša organizacija na radaru aktera pretnje i mogu biti rani znak upozorenja da morate dodatno pojačati odbranu. Ako je to slučaj, potrebno je da počnete da pripremate solidan plan odgovora na sajber incidente kada budete napadnuti.

4.Zaštitni zid vam omogućava da ograničite upotrebu propusnog opsega za određene programe

Zaštitni zidovi se mogu koristiti za kontrolu propusnog opsega mreže. Zaštitni zid se može koristiti za ograničavanje količine propusnog opsega dostupnog za određene vrste podataka. Ovo bi se moglo uraditi ograničavanjem količine propusnog opsega dostupnog za striming video ili druge medijske datoteke.

Moguće je konfigurisati zaštitni zid tako da samo određeni tipovi saobraćaja imaju pristup Internetu. Na primer, možda biste želeli da ograničite pristup određenim web sajtovima, ali i dalje dozvolite ljudima da se povežu na vaš kancelarijski štampač.

5. Možete koristiti zaštitni zid za pružanje VPN usluga

Virtuelna privatna mreža (VPN) koristi tehnologiju šifrovanja da obezbedi komunikaciju između dve strane. Šifrovani saobraćaj putuje kroz javne mreže kao što je Internet, a da niko drugi ne zna za to.

Zaštitni zid može da pruži VPN usluge. Na primer, možete da konfigurišete svoj zaštitni zid tako da samo određeni računari imaju pristup Internetu. Zatim možete da napravite tunel koji omogućava ovim računarima da bezbedno komuniciraju preko Interneta.

Zaštitni zid se takođe može koristiti za šifrovanje podataka poslatih između vaših poslovnih računara i vaše udaljene kancelarije. Takođe može da deluje kao kapija za povezivanje lokalne mreže (LAN) vaše organizacije sa mrežom širokog područja (WAN).

Zaštitni zid je deo šire strategije sajber bezbednosti.

Zaštitni zidovi su samo jedan deo dobre strategije sajber bezbednosti. Dobavljači usluga upravljanog zaštitnog zida mogu vam pomoći da razvijete i primenite efikasnu strategiju sajber bezbednosti, prilagođenu vašim jedinstvenim zahtevima.

Oni mogu ponuditi savete o tome kako da obezbede mreže, identifikuju ranjivosti u vašim sistemima i obezbede kontinuirano praćenje i usluge izveštavanja.

U zaključku, važno je razumeti kako zaštitni zidovi funkcionišu kako biste mogli da ih efikasno koristite da zaštitite svoje poslovanje.

Možda vas zanima kako da: Kako se zaštiti na internetu?