Stari Racunar

10 stvari koje možete uraditi sa starim računarom

Ne idi još na deponiju! Stari računari i dalje mogu biti korisni.

Da li imate stari računar koji zauzima prostor? Ne bacajte ga! Ova lista pruža deset stvari koje možete da uradite sa starim računarom kako biste ga sačuvali od smeća, a možda čak i uštedeli novac.

Nadogradnja racunara

1. Nadogradite ga

Nadogradnja starog računara je odličan način da iz njega izvučete više života. Iako su mnoge nadogradnje moguće, fokusiranje na RAM i skladište je najbolje.

Nedostatak RAM-a može ugroziti performanse, tako da dodavanje RAM-a može osvežiti stari računar. Nadogradnja RAM-a je najkorisnija kada računar ima instalirano manje od 4 GB RAM-a.

Stari mehanički disk takođe može da smanji performanse računara, pa razmislite o zameni starog čvrstog diska. Ako to možete sebi da priuštite, zamena modernim SSD uređajem će učiniti da računar bolje reaguje.

Međutim, ne dozvoljava svaki računar nadogradnje, pa istražite ovo pre nego što kupite novi hardver.

2. Koristite ga kao garažni ili hobi računar

Hobi racunar

Stari računari mogu biti odlični saputnici na način na koji nikada ne biste koristili novi računar. Odličan primer je stari ThinkPad koji se koristi u garaži. Moglo bi biti odlično za praćenje lista obaveza i beleženje napretka bašte ili drugih projekata koji prave nered.

Većina ljudi nikada ne bi koristila novi računar za takav posao. To je prljavo, ponekad čak i vlažno okruženje. Pošto mnogi stari računari više nisu od pomoći za mnoge zadatke, ne morate da se osećate loše podvrgavajući ih još većoj zloupotrebi.

Iako će njegove mogućnosti biti ograničene, većina starih računara može pristupiti web sajtovima, aplikacijama za uređivanje dokumenata i striming videa.

3.Igrajte retro igrice za računar i konzole

Stari računar je i dalje dovoljno brz da se nosi sa retro konzolama i PC igrama iz 1980-ih i ranih 1990-ih.

Ove igre možete igrati preko emulatora. Emulator koristi softver da oponaša originalnu igraću konzolu ili računar.

Ogromna biblioteka emulatora dostupna je za Windows, Mac i Linux. Retroarch, program koji može da upravlja višestrukim emulatorima, je odlično mesto za početak.

4. Koristite ga kao kućni server datoteka

Kucni server

Kućni fajl server se može koristiti kao alternativa uslugama skladištenja u oblaku. To će učiniti datoteke dostupnim za više računara u vašem domu, pa čak i na Internetu.

Kućni serveri datoteka su najbolji na namenskom računaru koji je uvek uključen, što je odlična upotreba za stari računar. Datotečni server nije zahtevan zadatak, tako da većina starih računara može da uradi taj posao.

Postoji mnogo načina za postavljanje kućnog servera datoteka, ali preuzimanje besplatnog softvera FTP servera je odlično mesto za početak.

5. Koristite ga kao server za igre

Server za igrice

Većina starih računara može pokrenuti server za igre. Za razliku od klijenata koji se povezuju na njega, server ne mora da prikazuje grafiku igre.

Pretvaranje starog računara u server za igre može vam dati namenski virtuelni prostor za igru sa prijateljima. Nećete morati da plaćate mesečnu naknadu, kao da biste iznajmili server.

Minecraft server je odlično mesto za početak, ali mnoge stare, popularne igre nude opciju namenskog servera.

6. Neka bude PC Media Center

Media centar

Većina starih računara je dovoljno moćna da radi kao računar u medijskom centru. Možete da strimujete medije ili hostujete video datoteke koje posedujete.

Instaliranje softvera kao što je Plek može vam pomoći da povežete više usluga i medijskih datoteka sa jednim interfejsom. Možda ćete čak moći da pristupite datotekama sa pametnih telefona i tableta.

Oni koji vole bežičnu TV mogu da instaliraju TV tjuner za gledanje ili snimanje lokalnih TV emisija.

7. Neka bude sistem kućne bezbednosti

Kucna bezbednost

Želite da koristite kućne sigurnosne kamere da nadgledate svoj dom dok ste odsutni? Stari računar može pomoći.

Mnoge sigurnosne kamere se mogu povezati sa računarom na vašoj lokalnoj mreži i snimati video na njega. Potražite kućne sigurnosne kamere poznate kao „IP kamere“. Oni se povezuju direktno preko lokalne mreže ili Interneta.

Takođe će vam trebati softver za upravljanje kamerama. Dostupne su mnoge opcije, ali iSpi je najpopularnija besplatna opcija.

8. Čuvajte ga za goste

Dodavanje računara za goste može učiniti sobu za goste udobnijom. To je zgodno ako član porodice ili prijatelj često dolazi u posetu jer više neće morati da pakuju računar.

Pretvaranje starog računara u gostujući računar je jednostavno. Sve što treba da uradite je da podesite novi lokalni nalog za svog gosta.

9. Poklonite ga kome je potrebno

Možete preurediti stari računar. Ako ne, nemojte ga bacati. Prvo razmislite o doniranju.

Centri za donacije u vašoj blizini će se razlikovati u zavisnosti od vaše lokacije. Alternativno, možete besplatno da postavite računar na lokalnu oglasnu tablu ili na nekom sajtu.

10. Reciklaža

Reciklaza racunara

Ako je stari računar suviše spor da bi bio koristan ili više ne radi, ne bi trebalo da ide u smeće. Računari mogu biti opasni jer degradiraju i treba ih reciklirati.

Zato potražite ustanove koje recikliraju elektro otpad.